ББЦ: Комисия “Чисти ръце” да проверява политици, магистрати и държавници

Вярвам, че парламентът ще приеме законопроекта “Чисти ръце” на “България без цензура”. Това обяви лидерът на партията Николай Бареков на обществената дискусия по проекта, ден преди той да бъде депозиран в деловодството на парламента от депутата Румен Йончев. По думите на Бареков, в случая, сегашният парламент, който много бързо е изчерпал кредита си на доверие, има шанс да приеме закон, който ще стане исторически, затова е и оптимист, че това ще се случи. Законопроектът предвижда имуществото на всички лица, които заемат висши държавни и други длъжности да подлежи на проверка от нарочна Комисия, която ще се избира от парламента с квалифицирано мнозинство. Комисия “Чисти ръце” ще е първостепенен разпоредител на бюджета и  след като установи несъответствия ще може да освобождава от длъжност виновните лица, както и да изпраща мотивирани становища на прокуратурата. Комисията ще има правото да уведомява националния орган за конфискуване на незаконно имущество. Подлежащите на проверка ще са длъжни да декларират още, че не участват в управлението и с дялове в офшорки, а проверката може да се разпростре и 10 години назад във времето.
„Този законопроект е манифест за осветляване на властта и политиците в България. Той е основата, която ще позволи перманентно хората в политиката и управлението да бъдат проверявани и така да се вкарат в нормални граници, поносими за българското общество“, коментира Бареков. Той призна, че е искал „Чисти ръце“ да е по-крут и по-рестриктивен и увери, че ако получи доверието на българите и управлението, този закон ще бъде допълнен.  Бареков коментира и спекулациите около авторството върху закона. първият такъв законопроект е писан от “България без цензура”.  „Сегашният е написан от нашите юристи. Нито Протестна мрежа, нито Реформаторският блок са го писали”, обясни лидерът на ББЦ.

„Този закон е закъснял с 20 години, надявам се да не отнеме още 20 години, докато бъде приет“, коментира депутатът и лидер на ЗНС Румен Йончев, който ще е вносител на „Чисти ръце“ в НС.
„Предусещам, че борбата ще е голяма и ще ни затрупат с аргументи, че това не е нужно”, допълни и депутатът Светлин Танчев, който ще е съвносител на проекта.

Причината обществото да не вярва на политиците, е защото те гледат на политиката като на келепир и влизат в нея за да станат богати, каза лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов по време на общественото обсъждане.

„Освен буквата на закона, съществува и нещо, което се казва духа на закона. В обществото ще оцени по-скоро духа на закона, а той е политиците да се разделят на две части – тези, които остават в сянка и тези, които искат да излязат на светло, коментира заместник-председателят на ББЦ Росен Петров.

По предварителни изчисления издръжката на Комисията “Чисти ръце” ще струва годишно между 5 и 10 милиона лева.

Снимка:barecov.com

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.