Бареков: Безотговорната държава създава безотговорен бизнес

“Не съм в Горни Лом, защото политиците днес нямат място там. Но те трябва да дадат отговор защо в модерна България трудът е опасен за работниците, защо в модерна България животът е опасен? Днес народът иска отговор на тези въпроси”. Това коментира лидерът на ББЦ Николай Бареков. На пресконференция той обяви, че коалицията спира предизборната си кампания заради трагедията в Горни Лом.

Един допотопен в техническо отношение завод, с техника от 50-те години, продаден безотговорно, оставен без никакви инвестиции за модернизация и безопасност, без никакъв ефективен контрол, отне живота на 15 души и съсипа съдбата на десетки семейства, коментира Бареков. Евродепутатът не скри възмущението си, че несвършената работа на държавата и частникът за пореден път коства живота на хора. Затова Бареков настоя държавата да си върне златната акция, за да контролира оръжейния бизнес, както е в цял свят, а не да се разпродават такива предприятия и всеки, който си поиска, да си купува такива заводи, в които да произвежда или обезврежда бомби.
Трябва да се сложи ред в този бизнес, иначе ще даваме жертви всяка година, категоричен бе Бареков. Той изтъкна, че безотговорната държава създава безотговорен бизнес. Според него, връзката държава – бизнес е прекъсната, а там, където я има, е абсолютна порочна.

“У нас общата безотговорност води до презумпция за невинност, допълни Бареков. Вина за поредната трагедия обаче има и тя е не само на чиновниците и служителите, а в политически план – и на предишните 3-4 правителства, които са продали завода и не са упражнили следприватизационния контрол. Това са всички стари партии, защото те управляваха през последните четири-пет мандата, каза Бареков.

Бареков обяви, че коалицията прекратява предизборната си кампания, защото след трагедията, тя вече няма смисъл. Тази трагедия придава вече друг цвят на политиката в България, посочи той.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.