Бареков: БДЦ е част от гръбнака на център-дясното

Позицията на Българския демократичен център (БДЦ) се оказа най-последователна и остава непроменена. Това каза лидерът на “България без цензура” и евродепутат
Николай Бареков на брифинг в Народното събрание. Той присъства на заседание на парламентарната група на БДЦ, на която бе обсъдена актуалната политическа обстановка след лидерската среща за обсъждане на вариантите за съставяне на нов кабинет.

“Ако някой поиска нашата подкрепа, е редно да ни потърси и след това да
каже за какво я иска”, изтъкна Бареков. По повод на срещата по-рано в НС с останалите лидери, Бареков коментира: Дол се изказа много точно и много умерено – не е дошъл тук, нито да поставя министър-председател, нито да гласи коалиции,
но е казал принципно какво ЕП и неговата формация смята, че е добро,
когато се създава правителство в проблемна държава – член на Европейския
съюз.

БДЦ се отнася с разбиране към ГЕРБ, които трудно могат да кажат за какво искат подкрепа в момента, защото въпреки доброто желание за коалиция на малцинството, такава все още не е съставена, каза лидерът на ЗНС Румен Йончев. По думите му групата очаква да им бъде поискана подкрепа за нещо конкретно – за политики, за програма, за управленски формат.

„В противен случай ние не можем да подкрепяме нещо бланково в пленарната зала”, поясни Йончев.

Ние имаме желание в този парламент да бъде спазен вотът на суверена и да бъде избрано центристко-дясно правителство с мандата на първата политическа сила – ГЕРБ, допълни Николай Бареков. След което изтъкна, че ГЕРБ и БДЦ са единствените такива формации в сегашното Народно събрание.

По-късно днес предстои среща между Николай Бареков и председателя на
ЕНП Жозеф Дол.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.