Барак Обама ще приеме в Белия дом Арсений Яценюк

Президентът на САЩ Барак Обама и вицепрезидентът Джо Байдън ще се срещнат в Белия дом с изпълняващия длъжността министър-председател на Украйна Арсений Яценюк, предаде кореспондентът на Агенция „Фокус” във Вашингтон Екатерина Катрачева. Поводът за визитата на Яценюк е подготовката на референдума в Крим на 16 март, както и евентуалното присъединяване областта към Русия.
В кореспонденцията се припомня, че визитата на Яценюк беше обявена в неделя, на фона засилващо се руско военно присъствие на Кримския полуостров. Изтъква се, че по този начин американският президент ще демонстрира подкрепата си Украйна по един от най-категоричните начини. По време на срещата се очаква да бъдат обсъдени възможностите за справяне с руската военна интервенция с мирни средства, така че да бъдат запазени украинските суверенитет и териториална цялост.
Сред темите на разговорите ще е и подкрепата, която международната общност може да окаже на страната, за да се справи с икономическите предизвикателства, да се стабилизира и да се върне към състояние на растеж.
Президентът Обама ще подчертае още веднъж позицията на САЩ, според която новото украинско правителство се е справило по най-отговорния начин с вакуума, създал се при внезапното, бързо и доброволно оттегляне на президента Янукович, веднага след подписването на споразумение с опозицията, пише „Фокус”. Съобщава се, че броени дни преди референдума, който се очертава като повратен момент в развитието на Кримската криза, американският президент ще отправи послание към хората в Украйна и към съюзниците и партньорите на САЩ от една страна и към Русия от друга.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.