Банките в Кипър остават затворени до четвъртък, засега

Финансовият министър на Кипър Михалис Сарис е наредил всички банки в страната да останат затворени до четвъртък, съобщи БНТ.

Решението е било взето с цел да се осигури гладкото функциониране на цялата банкова система. По-рано централната банка обяви, че всички финансови институции в страната, с изключение на Кипърската народна банка и Банката на Кипър, ще заработят отново днес.

Банките в Кипър бяха затворени на 16 март, за да се предотврати бягство на капитали, заради споразумението между правителството и международните кредитори за налагане на данък върху влоговете като част от спасителния план за страната.

Въпреки споразумението за спасителния пакет от 16 млрд. евро за Кипър ситуацията остава несигурна. И финансовите пазари се успокоиха само временно след постигането на компромиса в понеделник, предава Ройтерс.

Първоначалният план на кредиторите, който беше отхвърлен от кипърския парламент през миналата седмица, предвиждаше еднократен данък върху всички банкови депозити в страната, като тези под 100 хил. евро трябваше да бъдат обложени със 6,75%, а над тази сума – с 9,9%, за да бъдат набрани 5,8 млрд. евро. Според ревизирания план ще бъдат ощетени само големите вложители в двете най-големите банки, повечето от които са чужденци – най-вече руснаци.

С подкрепата на този нов спасителен пакет правителството искаше да позволи на банките, които затвориха офисите си на 16-и март, да заработят отново във вторник. Но след това президентът Никос Анастиадис обяви, че централната банка иска да ограничи капиталовия трансфер след отварянето на банките. В последствие Министерството на финансите нареди всички банки да продължават да бъдат затворени до четвъртък.

В Bank of Cyprus влогове за над 100 000 евро ще бъдат замразени, докато не се изясни, колко пари ще са необходими за спасяването на страната. Според оценките собствениците на активите с над 100 000 евро ще загубят между 40 до 50 процента. Всички влогове до тази сума обаче остават гарантирани.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.