Банките в Гърция започнаха работа с клиенти

След триседмична принудителна ваканция днес гръцките банки отвориха врати, а около банковите офиси в центъра на Атина са се събрали чакащи клиенти, предаде БНР. Гръцките банки бяха затворени на 29 юни с решение на правителството на премиера Алексис Ципрас, когато беше въведен контрол върху движението на капитали. Тогава беше въведен и дневен лимит от 60 евро за теглене на пари от банкомати, който продължава да действа. Новото е, че ако собственикът на сметката не тегли през седмицата, то сумата се натрупва и на седмия ден на практика ще може да изтегли наведнъж 420 евро. Освен това с решение на правителството се дава възможност на ползващите се от здравни услуги в чужбина да имат достъп до 2000 евро в брой.

Засега Атинската фондова борса остава затворена. От днес обаче, в Гърция влизат в сила и увеличените ставки на данък “Добавена стойност” за редица стоки и услуги – основно в областта на туризма и ресторантьорството. За хотелите са предвидени нови повишени ставки от 13 на сто вместо 6,5 на сто. Те обаче ще започнат да действат от октомври 2015 година, след края на туристическия сезон. ДДС става 23 процента за много хранителни стоки, за билетите на градския транспорт, самолетите, корабите и такситата. 23 на сто ДДС ще плащат и заведенията за обществено хранене – ресторанти, таверни и други.

Властите в Атина днес трябва да изплатят 3,5 млрд. евро по облигации, държани от Европейската централна банка. Гърция трябва да получи навреме за плащането мостовото кредитиране от 7,16 милиарда евро, предоставено от европейските ѝ партньори.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.