Бан Ки Мун: Украинската криза заплашва света с хаотична и опасна ситуация

Лидерите на ООН и ОССЕ Бан Ки Мун и Дидие Буркхалтер коментираха с тревога развоя на кризата в Източна Украйна и опасностите от нейното разрастване. Според Бан Ки Мун може да се стигне до хаотична и опасна ситуация с последици от регионален и глобален мащаб.

В Окланд, Нова Зеландия, генералният секретар на ООН Бан Ки Мун с тревога отбеляза, че “Европейският съюз, американците и повечето западни страни обсъждат твърде сериозно как да действат” във връзка с руската намеса в Украйна, след което изтъкна, че украинската криза “няма военно решение”. Според Франс прес в тази оценка се крие предупреждение към Запада за опасностите от евентуална военна ескалация в момент, когато НАТО се кани да засили присъствието си в Източна Европа.

“Политически диалог в името на политическо решение – ето най-сигурният път”, заяви генералният секретар на ООН, изразявайки съжаление от “хаотичната и опасна ситуация” с последици “от регионален и глобален мащаб”. Според Франс прес забележките на Бан Ки-мун са адресирани до 28-те държавни лидери от НАТО, които се очаква в края на седмицата да приемат план за поддържане на готовност в отговор на поведението на Москва в украинската криза, разглеждано като заплаха от съюзниците, които имат обща граница с Русия.

Председателят на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и президент на Швейцария Дидие Буркхалтер не изключва ситуацията в Украйна да се развие по “много мрачен сценарий”, съобщи ИТАР-ТАСС, като цитира интервю на Буркхалтер за швейцарска телевизия.

“В момента се намираме в много опасна военна ситуация, със засилване на боевете на юг и всъщност можем да си представим много мрачни сценарии”, каза Буркхалтер в интервюто. Той определи като “деликатен период” сегашната ситуация в Украйна, където на изток не спират боевете между правителствените сили и опълченците.

“Ние като ОССЕ не можахме да понижим това напрежение, така, както би ни се искало, тоест да започне национален украински диалог, ето защо е много важно да се активизират дипломатическите контакти”, изтъкна Буркхалтер. Президентът на ОССЕ и на Швейцария изтъкна, че ОССЕ е готова да даде начало на нова дипломатическа инициатива, а “Швейцария винаги е готова да бъде домакин”.

Буркхалтер констатира, че на този етап няма необходимите условия за конкретен диалог по такива важни въпроси като прекратяване на огъня, контрол на границите, освобождаване на заложници, разоръжаване и започване на истински национален диалог.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.