Бан Ки-Мун призова за незабавно спиране на сраженията в Донецк

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун заяви, че е необходимо на всяка цена да бъде избегнато по-нататъшно влошаване на обстановката в Украйна. Той изрази тревога във връзка с ожесточените боеве в района на летището в Донецк, които според него заплашват да провалят примирието, трудно постигнато през септември 2014 г. Бан Ки-мун призова всички страни да изпълнят поетите задължения в рамките на Минския протокол, като първата стъпка в това направление трябва да бъде незабавното и пълно прекратяване на бойните действия. Бан Ки-мун изтъкна, че ООН е готова да подкрепи всякакви усилия, насочени към намаляване на напрежението и възобновяването на истинския мирен процес, който ще доведе до възстановяването на стабилността и териториалната цялост на Украйна

Рязкото изостряне на обстановката в Украйна ще бъде обсъдено на среща на Съвета за сигурност на ООН на 21 януари, по молба на Литва, която е непостоянен член на съвета.

Междувременно действащият председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, сръбският външен министър Ивица Дачич се обърна в специално изявление към участниците в украинския конфликт с искането да прекратят поредния кръг от насилие и да се върнат на масата за преговори.
“Призивовам страните незабавно да насочат усилията си към намаляване на напрежениието, да спазват режима на прекратяване на огъня и да сътрудничат с ОССЕ в изпълнението на договореностите от Минск”, заяви Дачич. Той бе категоричен, че всички спорни въпроси трябва да бъдат решавани от Контактната група, а не бойното поле. Освен това Дачич остро осъди използването на сила и призова страните към максимална сдържаност.

Вече няколко дни в района на летището се водят тежки боеве между силите на сепаратистите от самообявилата се Донецка народна република и части на украйинската армия. В сраженията участват танкове и тежка артилерия, а според редица съобщения боевете са толкова тежки, че могат да се окачествят като “касапница”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.