Бан Ки-мун: Нека и за Сирия дадем шанс на дипломацията

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова да се даде шанс на дипломацията при уреждането на сирийския конфликт, предадоха световните агенции.

"Достигнахме най-критичния момент в сирийския конфликт. Сега трябва да припомним, че за да се даде шанс на дипломацията, трябва да се прекратят въоръжените действия и да започнат преговорите", посочи Бан на церемония по повод стогодишнината на Двореца на мира в Хага, цитиран от ИТАР-ТАСС. Генералният секретар призова Съветът за сигурност да се обедини, за да предприеме действия за постигането на мир в Сирия, допълва Франс прес.

По-рано днес международният посредник за сирийския конфликт Лахдар Брахими заяви, че всяка военна интервенция в Сирия ще трябва да бъде одобрена от Съвета за сигурност на ООН.

"Мисля, че международното право е ясно по този въпрос", посочи Брахими на пресконференция в Женева. Специалният пратеник на ООН и Арабската лига за Сирия отбеляза, че правителството на президента на САЩ Барак Обама е "войнствено настроено. Не зная какво ще решат. Но несъмнено международното право е много ясно."

Брахими прогнозира, че една военна намеса в Сирия "безспорно ще окаже влияние на ситуацията" в страната. Не виждам военно решение на сирийския конфликт, той може да бъде решен само с политически средства, подчерта същевременно Брахими.

Съветът за сигурност на ООН трябва да изчака доклада на инспекторите на световната организация в Сирия за предполагаемата химическа атака край столицата Дамаск, преди да обмисли своя отговор, Това заяви днес руският заместник-министър на външните работи Владимир Титов, цитиран от Ройтерс. Това изявление дава сигнал, че Русия е против проекторезолюцията, която Великобритания се готви да внесе довечера. Текстът разрешава необходимите мерки за защита на сирийските цивилни.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.