Бан Ки-мун и Ирина Бокова в защита на световното културно наследство в Сирия

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова и специалният посланик на ООН и на Арабската лига за Сирия Лахдар Брахими излязоха със съвместен призив да се спре разрушаването на световното културно наследство в Сирия, съобщава новинарският сайт на Световната организация.
Посланието е отправено в сряда, а неговите автори отбелязват, че в момента Сирия преживява не само безмерни човешки страдания, но и истинска културна трагедия. В страната се унищожават обекти от Световното наследство, а заедно с тях – и самобитността на сирийския народ.
„На обекти от Световното наследство са нанесени съществени, ав някои случаи – и непоправими щети. Четири от тях се използват за военни цели и са превърнати в бойно поле…”, се изтъква в посланието. Допълва се, че археологически обекти в Сирия са подложени на системни грабежи, а контрабандата на културни ценности е достигнала небивали размери.
Бан Ки-мун, Ирина Бокова и Лахдар Брахими са осъдили разрушаването на културни обекти в Сирия и тяхното използване за военни цели. Представителите на ООН напомнят на страните в конфликта за необходимостта да се спазват международните договори и задължения.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.