Бан Ки-мун: Броят на бежанците днес е съпоставим с времето на Втората световна война

Съветът за сигурност на ООН окачестви "Ислямска държава" като безпрецедентна заплаха за мира и сигурността на планетата

Броят на бежанците в наши дни е сравним със ситуацията по време на Втората световна война, алармира днес генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, цитиран от РИА “Новости”.

“Никога преди, от времето на Втората световна война, не е имало толкова много бежанци, изселени и търсещи убежище хора. Никога преди към ООН не са се обръщали толкова много хора за спешна помощ, доставка на продоволствие и други жизнено необходими средства”, заяви генералният секретар на ООН в речта си при откриването на “министерската седмица” от 69-тата сесия на Общото събрание на Световната организация. Пред участниците в нея речи ще произнесат около 140 правителствени и държавни ръководители, а също и министри на външните работи и ръководители на делегации на друго ниво.

Преди началото на дебатите генералният секретар на ООН представи редовния годишен доклад за работата на световната организация. В него Бан Ки-мун отбеляза, че събитията в Украйна, Сирия и в други части на света са задълбочили разногласията между държавите-членки на ООН по проблемите на поддържането на световния мир.

Държавните и правителствени ръководители заседават в модернизираната зала на Общото събрание, която в предишните две години бе затворена за ремонт.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.