Бълнуване е, че дясното е разделено на консерватори и либерали

Бълнуванията на Божо Лукарски, че СДС било разделено на либерали и консерватори, отразяват бълнуванията на цялата ни десница.
(И в това няма нищо странно – СДС си остава основата на дясното, в 2/3 от България всички десни се определят като „седесари“, независимо за кого гласуват. Мен постоянно ме питат „Какво правим със СДС-то?“, макар никога да не съм бил член на тази партия…)
Лукарски призна разпад в РБ, обвини ДБГ в „либерално“ съглашателство

Не, няма такава разделителна линия. Нито един десен в България не приема Путинския „нелиберален“ модел, по който се прехласват „патриоти“ и откровени комунисти. Нито един десен не приема авторитарната структура на ГЕРБ и култа към личността на Бат’Бойко, камо ли модела на партийни чиновнически назначения и бизнес обръчи, характерен за Борисов и Доган. Всеки десен цени свободата и законността над всичко.
А състезанието „кой пи най-много кафета с Бойко“?

С други думи – ние всички сме по-либерални от ГЕРБ, ОП, БСП и ДПС. И всички сме икономически много по-десни от изброените социалистически структури.

Нещо повече – всички сме по-националистически настроени от тях, защото не приемаме връткането пред султаните от Москва и Анкара, независимо с какви пораженски аргументи е мотивирано. Защото не приемаме и мълчанието в Брюксел, мотивирано от алчност и гузност на корумпирани тунеядци, за които Европа е кинти за гепене. Защото имаме ясна дефиниция на националния интерес, която е непроменена повече от век и половина, откакто е дефинирана от националистите ни през Възраждането…

Не, разделителните линии са други.

Едната е отношението към Борисов. И това е нормална разделителна линия, защото ГЕРБ доминира политиката ни вече дузина години. Да си десен и да подкрепяш Бойко не е нито „консерватизъм“, нито „патриотизъм“, а обикновен конформизъм, интересчийство или просто бездушие.

Другата е отношението към единството вдясно. Сто и четиридесет годишен разлом между стремежа към обединение и градивно лидерство от една страна, и партизанската страст да водиш собствена вярна котерия, от друга.

Двете са, прочее, дълбоко свързани. Разделението на дясното на различни вождистки фракции, мотивирани от дребни икономически интереси или пък зелотски претенции за морална уникалност, го обрича на подчинение не само на Бойко, но и на всеки следващ „Голям мъж“.. И съответно – обрича политиката ни на примитивни кланово-феодални нрави.

Един коментар за “Бълнуване е, че дясното е разделено на консерватори и либерали

  • 22.03.2018 в 13:37
    Permalink

    Защо висчи т.н. десни са толкова ограничени и бавноразвиващи идиоти? Защо казва „Нито един десен в България не приема Путинския „нелиберален“ модел, по който се прехласват „патриоти“ и откровени комунисти. “ Значи те са за либералния модел – истанбулска конвенция, гейове, обезлюдяване, самоубийства, фалити. Това ли е дясното?

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.