Българските евродепутати-социалисти с декларация в подкрепа на ТВ7

Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент изразява своята пълна подкрепа и солидарност с журналистите от ТВ7. Има цивилизован подход за уреждане на търговски спорове и начина, по който беше постъпено с медията и работещите в нея, е скандален и надминава всичко, което сме виждали до момента. Върховенството на закона трябва да се спазва, но искаме България да бъде европейска, а не полицейска държава. За съжаление, досега сме наблюдавали и други опити за намеса в работата на журналисти, а всяко управление на г-н Борисов се превръща в печален синоним за потъпкване на медиите.

България трайно заема една от последните позиции сред европейските страни в класацията за свобода на медиите. Подлагането на репортери на натиск и сплашване са прийоми, които обричат свободата на словото. Медийният плурализъм и свобода на изразяване на мнение и получаване на информация са в основата на демократичните традиции в Европа и са заложени в основните й правни текстове. Правителството на Република България отправя сигнал към несъгласните с неговата политика журналисти и предупреждава какво може да се случи с тях, ако продължават с критичния тон към властта. Няма как иначе да си обясним шокиращите кадри на полицаи, които нахлуват в студио в пряк ефир – напълно безпрецедентен случай в ЕС.

В тази ситуация българските депутати социалисти в Европейския парламент продължаваме да настояваме за солидарност. Днес от нея се нуждаят журналистите от ТВ7, утре други ще бъдат в същото положение. Ние отказваме да приемем случилото се за нормално, защото нашето общество не трябва да остава безразлично към опитите за ограничаване на свободата на медиите. Крайният потърпевш от всичко това сме ние, българските граждани и не можем да оставаме безучастни свидетели.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.