Българските евродепутати са за построяването на “Южен поток”

Спирането на проекта "Южен поток" може да струва много, много скъпо на "Газпром"

Българските евродепутати са единни в позицията си за строежа на „Южен поток“. Това стана ясно от срещата на представители на „България без цензура“, ГЕРБ, БСП и ВМРО в Брюксел за енергийната независимост на България с подкрепата на Европа. Домакин бе зам.-председателят на групата на ЕКР в Европарламента Николай Бареков, съобщиха от неговия пресофис.

„Нашите позиции съвпадат по голяма част от темите, а разминаванията, където ги има, са само в нюансите“, обобщи Бареков. Срещата бе за „Южен поток“, ядрената енергетика в България, възможностите за енергийна независимост и алтернативни източници. Всеки в своята комисия трябва да работи за интереса на България, но трябва да имаме единна позиция по основните теми, посочи Бареков, който е член на комисията по енергетика в ЕП. Той обяви, че ББЦ е за строежа на „Южен поток“, но съобразен с европейските изисквания. Същото становище изказа и Илияна Йотова от БСП, като коментира по-меката линия на ЕС за газопровода и премахването на текста за анулиране на проекта. Ангел Джамбазки от ВМРО пък допълни че трябва да се преразгледа и цената. Владимир Уручев от ГЕРБ допълни, че винаги е поддържал проекта, защото ще носи на България печалба в дългосрочен план и може да съживи някои части на икономиката ни. Той обаче е категоричен, че много важен е въпросът какъв газ ще тече по газопровода.

„Най-после в Европа се заговори за единна европейска политика в енергетиката. Нужен е сериозен план и синхронизация на проектите от общ интерес – газовата връзка България–Гърция трябва да се синхронизира с другия проект за плаващ терминал за втечнен газ в Гърция. Трябва заедно да започнат, каза Уручев. Бареков пък посочи, че имаме и други алтернативи, освен втечненият газ. „Можем да потърсим начини бъдещите газопроводите на юг да заработят. В Катар има газ, в Иран също, каза той. Бареков прие становището на Уруков, че България трябва да потърси пазари извън Балканите.

Българските евродепутати трябва да работят усилено в групите си в ЕП за да може България да стане част от европейското виждане и европейските решения в енергетиката, категорични бяха участниците в срещата.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.