Български моряци бедстват на кораб, задържан в испанско пристанище

Товарният кораб “Просперити” с бедстващи български моряци, плаващ под молдовски флаг и нает от гръцки оператор е задържан на испанското пристанище Алхесирас. Близки на екипажа сигнализираха, че сънародниците ни са оставени без храна и пари повече от седмица, съобщи bTv. “Хората са притеснени, корабът е арестуван, няма провизии, няма вода, няма агент, тъй като на стария агент не му е платено и той се е отказал, и корабът е изоставен и бедстващ”, обясни Иво Гъдев, син на главния механик на кораба. Иво Гъдев допълни, че има и боледуващи на борда, които имат нужда или да бъдат евакуирани, или по някакъв начин да им бъде помогнато на място.

Димитър Бонев, управител на фирмата екипажен-оператор обяви пред bTV, че не знае защо корабът е задържан, но гръцката компания го била уверила, че до понеделник „Просперити” ще тръгне по направление, а българската фирма ще получи плащанията си. Бонев твърди, че на борда се намират 8 българи, които имат вода и храна до понеделник, а по-късно днес ще им се доставят допълнителни провизии.

От българското Министерство на външните работи са потвърдили, че са запознати със случая, имат връзка с българите от екипажа и правят всичко възможно да им помогнат.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.