Български и чешки депутати обсъдиха в Прага бежанската криза

Възможностите на европейските институции за справяне с обстановката в ЕС във връзка с увеличаващата се бежанска вълна и прилагането на механизъм за релокация и въвеждането на квотен принцип за приемане на бежанци беше основната тема на срещите на българска парламентарна делегация в Прага.

На 17 и 18 септември 2015 г. делегация на Комисията по външна политика, водена от нейния председател Джема Грозданова, беше на официално посещение в Чешката република. Визитата е по покана на председателя на Комисията по външни работи на Камарата на депутатите на Чехия Карл Шварценберг.

Общо е мнението на парламентаристите от България и Чехия за необходимостта от намиране на общо решение на ЕС по въпросите, свързани със справянето с бежанската вълна. На срещите беше изразена и тяхната надежда това да стане в рамките Извънредния съвет „Правосъдие и вътрешни работи“, който ще бъде 22 септември.

По отношение позицията по квотите за бежанци от чешка страна беше отбелязано, че приемането на имигранти трябва да се извършва на доброволен принцип, в зависимост от капацитета на дадена страна. Според парламентаристите от двете държави дебатът по темата не трябва да се фокусира върху релокацията на имигрантите, а върху корените на процеса в страните на произход.

На срещите в чешката столица беше подчертан стремежът и на двете държави да допринасят за засилване на ролята на ЕС като глобален актьор и готовността им да участват в дискусиите за по-ефективен ЕС. Чехия ще се стреми към по-активна роля на Вишеградската група в процеса на изготвяне на решения беше заявено по време на разговорите.

Парламентаристите на България и Чехия изразиха единодушна позиция за необходимостта от продължаване на процеса на разширяване на ЕС към Западните Балкани и подчертаха, че това е основен елемент в постигането на стабилност и просперитет в региона.

В състава на българската делегация бяха и заместник-председателя на Комисията по външна политика Борис Станимиров и членовете на комисията Валери Жаблянов и Айдоан Али. По време на визитата си в Прага те имаха срещи с председателя на Комисията по външни работи на Сената на Чехия Франтишек Бублан и със заместник-министъра на външните работи Иво Шрамек.

(Информация и снимка: Пресцентър на НС)

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.