Евродепутат настоява ООН да се включи в борбата срещу Ислямска държава

Борбата с Ислямска държава трябва да се води в световен мащаб – необходимо е да се намеси ООН. Това становище изрази по време на среща с граждани от варненския район “Приморски” евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев. „Под шапката на ООН трябва да се провеждат и операциите срещу трафикантите на хора”, категоричен бе Радев.

Темата за бежанците бе сред най-обсъжданите по време на дискусията. Емил Радев акцентира, че е необходимо да се прави разлика между бежанци и нелегални имигранти: „Хората, които идват от Сирия, зад гърба си имат война, убийства. Ислямска държава е безмилостна спрямо всеки и участва в невиждани, ужасни зверства! И потърпевшите от всичко това няма къде да отидат. Те не търсят по-добро препитание, а бягат, защото рискуват живота си. Затова трябва да проявим солидарност. Но от друга страна има и такива, които идват от Африка – това са икономически имигранти”.

Емил Радев сподели притеснението си, че в един момент цяла Европа ще бъде пренаситена с нелегални имигранти и бежанци и социалните системи на държавите-членки на ЕС не биха издържали на този натиск. Според Радев, за да спре бежанският натиск, проблемът в Сирия и Ирак категорично трябва да бъде разрешен. Евродепутатът цитира анализи, според които войната в този регион евентуално ще завърши след 3,5 години.

Българският евродепутат сподели, че е притеснен от това, което се случва в Македония и Унгария. Емил Радев обяви, че министърът на вътрешните работи на Австрия е предложил страните, които не желаят да приемат бежанци, да не получават средства по европейските фондове и изнесе статистически данни, според които докрая на тази година Германия очаква да приеме 800 000 кандидати за бежанци, което се равнява на 1 % от населението на страната. Според Емил Радев призива на все повече държави за въвеждане на граничен контрол с цел овладяване на бежанската вълна, би нарушил един от основните принципи на ЕС, а именно свободното придвижване на хора.
На фона на кризите в съседните на страната ни държави евродепутът изтъкна, че в момента България остава единственият остров на стабилността на Балканите. „България трябва да има сталбилно правителство и външните ни граници да се охраняват много добре”, заяви Емил Радев.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.