България в челната тройка на злоупотреби с европари

България е сред трите най-разследвани за измами с еврофондове страни членки на ЕС в годишния доклад за дейността на Европейската служба за борба с измамите с еврофондове (ОЛАФ), разпространен във вторник. Другите две държави в челото на негативната класация са Румъния и Унгария.

Според ОЛАФ през миналата година в схеми за предполагаеми злоупотреби са били раздадени общо 888 милиона евро. В сравнение с предишния доклад, в който тази сума бе 901 милиона евро, е отчетено леко намаление, но така или иначе делът на финансираните фирми-измамници остава около 0.6% от целия бюджет на ЕС от 141 млрд. евро, посочва Ройтерс.

ОЛАФ отбелязва, че злоупотребите са съсредоточени в земеделските субсидии и подпомагането на бедните райони. Като пример е посочен случай с плащане на 1.3 милиона евро за предприятие за замразени зеленчуци в България. Имената на заподозрените обаче не са посочени, уточнява се, че средствата са от фонда за развитие на селските райони.
Информацията не е дошла от българските власти, а от Генералната дирекция за развитието на земеделието и селските райони към Европейската комисия.

Анализ на документи от българската разплащателна агенция показал, че става дума за измамно раздуване на цените и злоупотреба с евросредства. След проверки на място в сътрудничество с български разследващи е било потвърдено, че целият проект изобщо не е отговарял на условията за финансиране.

Установано, е че става дума за схема с подставена компания, действала само като посредник и доставила машините при силно завишени цени – собственик на предприятието се оказала италианска компания, управлявана от италианец, който е собственик и управител и на фирмата, спечелила поръчката за доставка на оборудване.

В доклада се посочва още, че вследствие на направените от ОЛАФ препоръки по случая, в Италия и България вече са образувани наказателни производства, но не се споменават повече подробности.

При представянето на данните на службата генералният й секретар Джовани Кеслер каза, че в ЕС няма масова корупция. По думите му рязкото увеличаване на засечените измами след 2013 г. показва, че агенцията постига успехи в убеждаването на хората да докладват подобни съмнения.

ОЛАФ отчита още, че през миналата година възстановените по съдебен път евросредства са били 187 милиона евро, което представлява понижение от 10% спрямо 2014 г. Затова и Кеслер подкрепя създаването на европейска прокуратура, която би дала и допълнителни правомощия на агенцията му да разследва.

През последните години само половината от препоръките на ОЛАФ за съдебно преследване от националните органи на реда и правораздаването са довели до реални процеси, припомня “Ройтерс”. През 2015 г. агенцията е приключила 304 разследвания, което е рекорден брой, се казва в съобщението. Започнати са нови 219 проверки, като за средно 2 месеца служителите успяват да преценят кои от над 1440 докладвани случая заслужават сериозно внимание.

1 Comment

  1. Защо заглавието започва с България , след като се описват злоупотреби на италиянец?
    За пореден път се “набутваме” сами в шамарите!
    Сега остава медиите да раздухат случея как човечеча тихо и кротко си е прибирал милионите , а пък
    “гадната” българска администрация го е “спъвала”!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.