България упълномощи еврокомисар да преговаря с Русия за “Южен поток”

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев внесе в Европейската комисия писмо, с което България официално дава мандат на енергийния комисар Гюнтер Йотингер да преговаря с Русия за промяна на междуправителственото споразумение със страната ни за "Южен поток", съобщи БНР. Медията допълва, че предвидената за тази сутрин среща между Йотингер и Стойнев не се е състояла, след като от екипа на еврокомисаря предложили тя да бъде преместена за по-късен час, а българският енергиен министър нямал възможност да остане по-дълго в Брюксел заради полет до София.

По-рано през седмицата стана ясно, че процесът на предоговаряне с Русия на договорите за строителството на газопровода „Южен поток” вероятно ще започне на практика през февруари или март догодина, а дотогава ще има поредица от подготвителни срещи и форуми. Еврокомисарят за енергетиката Гюнтер Йотингер ще посети Русия в средата на януари, като визитата му ще е подготвителна за срещата на върха „Европейски съюз – Русия”.

Както е известно, ЕК обяви че всички двустранни договори между Русия и страните, през които ще минава „Южен поток” не отговарят на законодателството на ЕС и по-специално на клаузите в така нар. Трети енергиен пакет. Заради това

Европейската комисия ще проведе на експертно ниво срещи със страните от Евросъюза, които са сключили споразумения с Русия по проекта "Южен поток".

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.