България спря износа на ток

Депутатът Таско Ерменков прогнозира шоково поскъпване на тока с 15-30% от 1 януари

България спря износа на ток, съобщи Нова телевизия. Причината е върховото  потребление на електроенергия заради сибирския студ.

Ограничението за износ от нашата страна ще е в сила до възстановяване на необходимите резерви.

Целта е да се гарантира сигурността на електроенергийната система и да се гарантират доставките на ток за потребителите.

Преди два дни румънският министър на енергетиката Флориан-Тома Петку заяви, че в неделя вечерта България е поискала спешна помощ за доставка на електроенергия заради проблеми със системата.

“Държейки сметка за деликатната ситуация, в която може да се озове Румъния, ние не се ангажирахме с това и им казахме, че не можем да помогнем”, заяви Петку след заседание на енергийния зимен команден щаб, съобщава агенция Медиафакс.

Министърът посочи, че заради ниските температури днес и утре се очакват исторически рекорди в потреблението на електроенергия в страната, и поради тази причина производството се увеличава. По думите му това допълнително усилие няма да се отрази на сметките за ток на населението.

Консумацията на електроенергия тази сутрин в Румъния е била с десет на сто по-висока в сравнение със същия ден на предходната година, достигайки 9,247 мегавата, съобщи националната компания Транселектрика.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.