България ще разчита на израелския опит във високите технологии

През изминалия век България имаше сложно развитие. Няколко пъти сменяхме икономическия модел. Надявам се, че усилията ни до този момент ще започнат да дават резултат. Вече сме членове на ЕС и НАТО, което е гаранция за устойчивост по пътя, по който вървим. От нас зависи да постигнем по- бърз напредък. Разчитаме в тези усилия на всички наши стари приятели, сред които на първите места е и Израел“. Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски по време на срещата си с израелския президент Шимон Перес. Президентът Перес се поинтересува от състоянието на българското земеделие. Министър-председателят Орешарски отбеляза, че наред с туризма, относителният дял на земеделието е най – голям и опитът на Израел в това отношение ще бъде много ценен. Премиерът подчерта възможността страната ни да ползва опита на Израел във високите технологии, в които държавата е глобален лидер. „Разчитаме на развитието на икономическото сътрудничество и на инвестиции“, добави премиерът Орешарски.

България спаси много човешки животи на евреи и даде възможност на много евреи да дойдат в Израел“, отбеляза президентът на Израел Шимон Перес. „Това, което научихме е, че най- голямото богатство са хората, истинската валута е знанието, а не парите“, отбеляза Перес. Той с удовлетворение отбеляза, че България и Израел имат споразумения за съвместни дейности в научната сфера.
„Ще бъде голямо удоволствие за нас да развиваме отношенията между България и Израел. За нас това е въпрос не само на бизнес, но и на приятелство“, заяви Перес. „България има своята сила, защото има качествени хора“, изтъкна президентът. По думите му сфери като образованието и здравеопазването са изоставени в световен план за сметка на развитието на информационните технологии, комуникациите и развлекателната индустрия. По отношение на земеделието той отбеляза, че е важна ефективността, както и пестенето на водните ресурси. „Ако днес искаш да бъдеш лидер, не се опитвай да управляваш, а да помагаш“, добави президентът на Израел.

По-рано днес премиерът Орешарски получи най-високото отличие – Кръст на Йерусалимската патриаршия при срещата си с Негово Светейшество Теофил III – патриарх на Йерусалим и цяла Палестина преди да посети Божи гроб.
За първи път министър-председател получава отличието, досега то е било давано само на държавни глави.
„Бихме се радвали да посетите България. За нас ще бъде огромна чест“, обърна се премиерът Орешарски към Негово Светейшество, съобщиха от пресцентъра на МС.

Снимка: Пресцентър на МС

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.