България ще получи над 2 млрд. евро за 2018г.

Брюксел отпуска 2 млрд. евро на България за 2018г.

Над 2 милиарда евро ще получи страната ни догодина от бюджета на ЕС. Това стана ясно, след като Европейският парламент одобри бюджета на съюза за 2018 година, съобщи БНР. Бюджетът предвижда инвестиции в проучвания, научна дейност, инфраструктура, заетост и борба с младежката безработица, както и плащания към земеделските производители.

Предвидените междинни плащания са почти 800 милиона – директни плащания към фермерите. Почти 800 милиона са предвидени за градско развитие и инфраструктура. Още 380 милиона са насочени към развитие на селските региони, 185 милиона са за заетост, поясни българският евродепутат Андрей Новаков (ГЕРБ-ЕНП).

Според еврокомисаря по бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер, ЕС трябва да направи всичко възможно, за да засили българската конкурентноспособност. “Този бюджет – за 2018 – ще направи много за стабилизирането на Европа. Да вземем за пример кохезионните фондове. С тези милиарди от европейския бюджет съфинансираме инвестиции в инфраструктурата, сградите, конкурентноспособността, главно в селските райони и в страни като България. България е нова страна-член, БВП на човек е около 6500 евро. За сравнение в Люксембург той е 90 хиляди, в Германия – 40 хиляди, а средният БВП на човек в Европейския съюз е 30 хиляди евро. Трябва да направим всичко възможно, за да засилим българската конкурентоспособност, българския БВП чрез инвестиции в инфраструктура”, каза Йотингер.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.