България ще получи над 15,2 млрд. евро от ЕС до 2020 г.

Въпреки намаляването на общия бюджет на Европейския съюз спрямо периода 2007-2013 г., България ще получава повече средства в следващия програмен период. Това е оптимистичната новина от над 20-часовите преговори на двудневното заседание на правителствените и държавни ръководители на държавите-членки на ЕС в Брюксел, съобщи правителствената пресслужба.

„България е най-големият нетен бенефициент сред държавите от ЕС като процент от Брутния национален доход с нетен баланс около 4 процента и от това сме много доволни”, заяви министър-председателят Бойко Борисов пред българските журналисти в белгийската столица. В периода до 2020 г. страната ни ще разполага с над 15,2 млрд. евро по линия на еврофондовете. Нетният приход (след приспадане на вноската, която правим в бюджета на ЕС) е 12 млрд. евро. От тях 7 млрд. евро ще са от Кохезионния и структурните фондове при 6,85 млрд. евро за 2007-2013 г. и 7,5 млрд. евро – за директни плащания и развитие на селските райони. Това е с близо 2 млрд. евро повече от средствата, с които разполагат сега селските стопани, коментира премиерът Борисов. Той посочи, че ще бъде предоставено допълнително европейско финансиране и на програми в областта на науката, образованието, миграцията, правосъдието, защитата на външните граници и вътрешната сигурност. Освен това страната ни е договорила 260 млн. евро за безопасното извеждане от експлоатация на ядрените блокове в АЕЦ „Козлодуй“. Увеличението е със 75 млн. евро от първоначалното предложение на Европейската комисия.

Министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев, който е част от българската делегация на форума, определи като постижение запазването на сегашния дял на националното съфинансиране по проектите, изпълнявани по линия на кохезионната политика. „Този резултат е изключително важна предпоставка за продължаване на успешното усвояване на еврофондовете”, посочи той.

Освен средствата, които пряко получава, страната ни се включи и в общоевропейската програма за преодоляване на последствията от младежката безработица. По нея до края на десетилетието ще получим 6 млрд. евро. Бенефициенти по програмата ще бъдат пет от шестте български района за планиране.

 

Снимка: Пресцентър МС

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.