България се срина до 106-о място по свобода на словото

България заема 106-о място по свобода на словото от общо 180 страни в света, показва доклада на “Репортери без граници” за 2015 година, цитиран от novanews.
Страната ни пада с шест позиции спрямо миналата година, когато е заемала 100-но място в класацията по свобода на словото. През 2013-а година сме били 87-ми, което показва ясно очертана тенденция за непрекъснато влошаване на позицията ни.

Всъщност за последен път напредък в свободата на словото у нас е отбелязан от “Репортери без граници” през далечната 2006 г., когато се издигаме от 48-о на 35-о място.

Класацията за трета поредна година се оглавява от Финландия, а сред първите пет са още Норвегия, Дания, Холандия, Швеция. САЩ заемат 49-о място в класацията, въпреки проблемите с безопасността на журналистите. “Репортери без граници” отбелязва като отрицателен факт арестуването на 15 журналисти по време на демонстрация след смъртта на тийнейджъра Майкъл Браун във Фъргюсън.

Украйна се нарежда на 129-о място, а Русия заема 152-ра позиция.

Свободата на словото по света регистрира рязък спад през 2014 г., се посочва в международния доклад на неправителствената организация. Две трети от 180-те страни, включени в изследването, показват по-лоши резултати в сравнение с предишните няколко години. В част от тях това се дължи на повишена активност на екстремистки групи, включително “Ислямска държава” и “Боко Харам”, информационната война и натискът върху медиите от различни неправителствени организации.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.