България пропадна до дъното на (не)конкурентноспособните

България пада с почти 20 места в годишник на световната конкурентоспособност за 2013 г. спрямо представянето си през 2009 г. Това съобщи на пресконференция днес Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията.

Годишникът се изготвя от Института за развитие на управлението в Швейцария, а страната ни участва в неговата класация от 2006 г. насам.

За 2013 г. България е на 57-мо място от общо 60 държави, като след нас са само Хърватия, Аржентина и Венецуела. Гърция и Украйна, които през 2012 г. се класират след нас, тази година се изкачват на съответно 54 и 49 място.

 „Данните показват, че има страни от нашия регион, които са се справили по-добре от нас през последната година“, коментира Стефанов и посочи като пример Полша и Естония. По думите му в момента, в който падне „лакът“ на макроикономическата стабилност, ще се открие пропастта на дългосрочната влошена конкурентоспособност на икономиката ни.

Друг лош показател за страната ни е, че е възприемана като източник на евтина работна ръка. „Това означава, че разходите за възнаграждение и стандарт за живот са ниски, но и че нивото на мениджмънт е лошо“, коментира експертът.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.