България може да получи от ЕС милиони евро за борба с наводненията

До 450 млн. евро от Европейския фонд за регионално развитие, от Кохезионния фонд и от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони могат да се използват от България за насърчаването на предотвратяването и управлението на риска, като тук могат да се включат и мерки за предотвратяване на наводненията. Тази възможност е записана в Споразумението за партньорство с България за периода 2014–2020 г. Това съобщи еврокомисарят по регионалната политика Корина Крецу в отговор на въпрос на българския евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев. Той зададе въпроса към Европейската комисия във връзка с наводненията през февруари, когато за пореден път голяма част от Североизточна България, както и Елхово, Ямбол и други градове бяха наводнени и стотици хора бяха евакуирани.

“Зачестилите наводнения в района на Варна, а и в цялата страна, нанесоха щети за милиони. Мисля, че най-доброто, което можем да направим е да предприемем превантивни мерки за избягване на още по-големи щети за хората в региона. А тази възможност за финансиране ще ни помогне да напреднем по-бързо”, коментира Емил Радев.

Има възможност България да поиска авансово плащане в размер до 10 % от очакваната финансова помощ от фонд „Солидарност“. Тези средства ще могат да бъдат изплатени малко след изпращането на заявлението до ЕК.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.