България и САЩ ще динамизират отношенията си

Президентът наложи вето върху промените в Изборния кодекс, регламентиращи гласуването зад граница

България и САЩ споделят отношения на стратегическо партньорство. Двете държави са готови да внесат нова динамика в двустранното си сътрудничество като поставят акцент върху икономическите връзки, енергийната сигурност, върховенство на закона и в сферата на сигурността. Това беше общата позиция на президента Росен Плевнелиев и държавния секретар на САЩ Джон Кери, които разговаряха днес на „Дондуков“ 2, съобщиха от пресцентъра на президентската институция.

Българските институции разбират много добре, че подобряването на административния капацитет и реформирането на съдебната система са механизмите за възстановяване на доверието на гражданското общество и за привличането на повече инвестиции, подчерта президентът Плевнелиев. Българският държавен глава беше категоричен, че очаква 2015 да бъде „годината на реформите“ у нас, с което институциите да пристъпят към решаването на проблемите в енергетиката, пенсионната система и здравеопазването.

Президентът Плевнелиев подчерта, че не само България, но и регионът на Югоизточна Европа работи за повече свързаност и интеграция в областта на енергетиката, с което да се преодолеe зависимостта в доставките на енергийни ресурси. „Изграждането на интерконекторните връзки между газопреносните мрежи на България и нейните съседи и проектите от Южния газов коридор са ефективно средство за повишаване както на регионалната стабилност в сферата на енергетиката, така и за доставките на природен газ за Европа“, заяви българският държавен глава.

Росен Плевнелиев благодари на Джон Кери за последователната подкрепа на правителството на САЩ за модернизацията и за повишаването на оперативната съвместимост на Българската армия с партньорските армии от НАТО.

„България ще работи за изпълнението на поетите ангажименти на Срещата на върха на НАТО в Уелс за инвестирането на повече средства в отбранителните си възможности“, подчерта президентът. Според българския държавен глава с развитието на сектора на високите технологии у нас, страната ни има възможност да се специализира в областта на кибер-сигурността в рамките на НАТО.

Президентът запозна държавния секретар и с Програмата „България в НАТО и европейската отбрана 2020“ и с проектите за намаляване на зависимостта на страната ни от един оръжеен доставчик. Двамата направиха анализ на рисковете и заплахите, произтичащи от геополитическата нестабилност в региона, и набелязаха мерки за засилване на сътрудничеството в борбата с терористичните заплахи.

Държавният секретар потвърди заявената от президента Барак Обама позиция на САЩ, че стоят твърдо зад всички съюзници от НАТО в контекста на ситуацията в Източна Украйна. Джон Кери оцени високо приноса на страната ни в мироопазващите и хуманитарните операции в Афганистан и Ирак, както и за изграждането на отбранителния потенциал на НАТО в региона на Черно море.

Постигането на работещо споразумение в рамките на Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции е средство и за ЕС, и за САЩ да насърчат икономическия си растеж и да изградят нови стандарти за икономическо сътрудничество в света, заяви още по време на срещата президентът Росен Плевнелиев.

След срещата, която продължи около час и без изявления за медиите, американската делегация се придвижи пеша до сградата на Министерски съвет. Там започнаха разговори на Кери с премиера Бойко Борисов и външния министър Даниел Митов.

По-рано държавният секретар се срещна на работна закуска с британския външен министър Филип Хамънд, който от вчера също е в София.

Още докато течеше срещата с държавния глава, депутатите от “Атака” се събраха пред сградата на БНБ заради огражденията около президенството. От партията се оплакаха, че не са били допуснати и до сградата на Министерски съвет, за да изразят отношението си към посещението на Кери, предаде БГНЕС.

Националистите носят плакати с надписи: “Je suis Bulgarian. I protest against the US pressure for shale gas fracking in Bulgaria! Je suis bulgarian. I oppose the war against Russia ! Je suis bulgarian. I am against the TTIP!” (Аз съм българин. Протестирам срещу американския натиск за добив на шистов газ в България. Аз съм българин. Протестирам срещу войната в Русия. Аз съм българин. И съм против TTIP – Трансантлатическо партньорство за търговия и инвестиции).

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.