България и Сърбия задълбочават сътрудничеството си

България и Сърбия задълбочават сътрудничеството си на всички равнища. Това е много позитивен процес, който е доказателство за активната политика, която България води в региона. С тези думи президентът Росен Плевнелиев обобщи пред журналисти в Белград основните резултати от двудневното си официално посещение в Република Сърбия.

Очаква се през 2016 г. да стартира изпълнението на проекта за връзка на Софийския околовръстен път със сръбската граница (Калотина), като част от Транспортен коридор 10, заяви Плевнелиев. Президентът изтъкна, че Коридор 10 е основен приоритет за България и Сърбия и реализацията му ще повиши значително възможностите за икономическо развитие на пограничните райони на двете страни.

По отношение на реверсивната газова връзка между България и Сърбия държавният глава заяви, че за първи път на най-високо политическо равнище сръбската страна се ангажира категорично за реализацията на този инфраструктурен проект. България има осигурено финансиране по линия на Структурните фондове, а Сърбия ще разчита на заемно финансиране от европейските финансови институции. Предвижда се по време на очакваното през тази година съвместно заседание на двете правителства да бъде уточнен механизмът на финансиране на проекта от сръбска страна.

Планира се също така ускорено стартиране на Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Сърбия за периода до 2020 година. По линия на тази програма ще могат да бъдат реализирани проекти в пограничните райони на стойност около 35 млн. евро.

България и Сърбия ще работят и за създаването на общи икономически платформи – общи индустриални зони и технологични клъстери, включително в граничните райони на двете страни, и за привличането на инвестиции в тях, обяви още Плевнелиев. По думите му, има голям потенциал и конкретните резултати са на път да се случат.

По-рано днес бе съобщено, че до края на годината българското и сръбското правителство планират да проведат първото си съвместно заседание, след което ще бъде подготвено посещение на президентите на двете страни в районите с компактно българско население.

Това ще бъде много силен знак, че България и Сърбия ще работят заедно, за да гарантират конституционните права на националното малцинство в Сърбия и спазването на всички конституционни задължения, обяви държавният глава Росен Плевнелиев в Белград на среща с представители на българското национално малцинство в Република Сърбия.

„Проблемите на националното ни малцинство бяха поставени ясно по време на разговорите в Белград и могат да бъдат решени само заедно, от двете страни“, каза президентът Плевнелиев и подчерта, че от сръбска страна е заявено ясно политическо желание въпросите на българското малцинство да бъдат разрешени.

Росен Плевнелиев е получил уверение от сръбското политическо ръководство, че учебниците за българската общност вече са отпечатани. Поет е също така ангажимент от сръбска страна да бъде решен въпросът с преустановеното издаване на българския вестник „Братство“. „Бяхме искрени и честни и имаме ясна политическа заявка за разрешаване на проблемите“, каза държавният глава.

Президентът призова българското национално малцинство да бъде по-сплотено, за да може българската държава да бъде по-полезна на сънародниците ни. Сърбия оценява високо прагматичната и коректна българска позиция, както и желанието ни за сътрудничество, съгласно европейските ценности и норми, допълни още президентът по време на срещата си с представители на българското национално малцинство.

Със срещата със сънародниците ни в Белград приключи двудневното официално посещение на държавния глава в Република Сърбия.

Снимка: www.president.bg

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.