България е против едностранни и широкомащабни санкции срещу Русия

България е в групата страни, които са срещу едностранни и широкомащабни санкции срещу Русия . Това каза пред български журналисти в Брюксел премиерът Пламен Орешарски, който пристигна за участие в Европейския съвет. Орешарски изтъкна, че е песимист по отношение на възможността да се стигне до широкомащабни санкции.
Не казвам, че ще се противопоставим категорично, а по-скоро ще се опитаме да дебатираме в пакет санкции и компенсаторни механизми. Други държави от ЕС имат също резерви към налагане на широкомащабни санкции. Най-вероятно е България да се окаже в голяма група страни, които са срещу едностранни и и широкомащабни акции, коментира министър-председателят Пламен Орешарски. Премиерът изрази своята убеденост, че Европейският съвет ще намери балансирано и силно решение на предизвикателството с Крим.
Държа да подчертая, че не бихме подкрепили широкомащабни икономически санкции преди оценка на въздействието, тъй като нашите оценки показват, че ние ще бъдем между най-сериозно засегнатите страни, поясни българският премиер.
Лидерът на БСП и ПЕС Сергей Станишев, който също е в Брюксел, отрече българското правителство да отива без позиция на Европейския съвет. По думите му позицията на страната ни е много ясна.
„При едни икономически санкции България може да загуби изключително много – нашата икономика, нашият туризъм, българските граждани. Нужен е политически диалог. Това го заявяваме от първия ден”, заяви Станишев пред БНР. Той препоръча всички – и Русия, и Украйна, и Европейският съюз да търсят мостове, а не да градят нови стени въпреки тази изключително напрегната ситуация, защото в крайна сметка Европа ще загуби много от една нова Студена война.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.