България е на 42-ро място по икономическа свобода

България се нарежда на 42-ро място от 157 държави и територии, включени в „Икономическа свобода по света: годишен доклад 2015”, изготвен от канадския институт „Фрейзър” и разпространен за България от Института за пазарна икономика. Докладът представя картината през 2013 г. – последната година, за която има налични официални данни за всички страни.

Миналата година България беше на 39-то място, но в тазгодишното издание резултатът ѝ намалява и страната вече е на 42-ро място.

В световен мащаб икономическата свобода слабо се увеличава от 6,84 миналата година до 6,86 от максимум 10 точки тази година. Хонконг отново е начело на класацията, следван за поредна година от Сингапур, Нова Зеландия и Швейцария. На дъното на класацията са Ангола, Централноафриканската република и Зимбабве.

Докладът измерва икономическата свобода (свободния избор, конкурентните пазари, сигурността на частната собственост, принципите на правовата държава и т.н.), анализирайки политиките и институциите в 157 държави и територии. Данните недвусмислено показват, че икономическата свобода води до по-висок стандарт на живот и просперитет на населението. Държавите в първата една четвърт на класацията имат среден БВП на човек от населението в размер на 38 601 щатски долара, а тези на дъното – 6 986 щатски долара. Средната продължителност на живот в най-свободните икономики пък надхвърля 80 години, а в най-несвободните е 63 години.

Резултатът на България в тазгодишното изследване е 7,33 т. от максималните 10 точки (при 7,38 т. и 39-то място в миналогодишното), което нарежда страната на 42-ро място заедно с Чехия, Ямайка и Швеция. Този резултат поставя страната на 15-то място в ЕС, като средният резултат на страните в ЕС е малко по-висок (7,36 т.).

България продължава да получава най-ниска оценка по показателя “Съдебна система и право на собственост”. Основните причини за това са ниските оценки за независимостта и безпристрастността на съда, както и за доверието в полицията. Резултатът на България дори намалява през 2013 г. спрямо предходната точно в тези най-проблемни области. От всичките 42 индикатора в индекса най-ниската оценка за поредна година е за независимостта на съда – 2,22 т. от максималните 10 точки.

“Високото ниво на преразпределение и вмешателство от страната на държавата, изключително неефективната съдебна система и задушаващата бюрокрация отново се доказват като основните фактори, спъващи икономическата свобода в България. Тазгодишният доклад показва, че страната не само че не отбелязва напредък, но и задълбочава регулирането на бизнеса и гражданите”, коментира Зорница Славова от ИПИ. Според нея по-притеснително е, че най-проблемните сфери като независимостта и безпристрастността на съда, доверието в полицията и административната тежест продължават да пречат на развитието на икономиката и намаляват доходите. По думите на Зорница Славова, тази ситуация за поредна година показва липсата на политическа воля за реформи и все по-голямата намеса на държавата.

(Източник: ИПИ. Пълният доклад е достъпен на www.freetheworld.com)

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.