България е 34-та в класация, измерваща мира в страните

През миналата година световният мир е намалял, изчислиха авторите на доклад на базирания в Австралия Институт за икономика и мир. Нашата страна е на 34-то място в света според така наречения Глобален индекс на мира, става ясно от документа, цитиран от БГНЕС.

Показателят се смята за основен измерител на мира. Неправителствената организация, която го изчислява е посветила усилията си да изследва взаимовръзките между мира, бизнеса и икономическото развитие. За съставянето на класацията се вземат предвид различни параметри, включително степента на престъпност в страните, отношенията със съседните държави, терористичните атаки, броят на самоубийствата и др.

Трите най-мирни държави в света са Исландия, Дания и Нова Зеландия, определени от авторите като малки и стабилни демокрации. В топ 10 са още Норвегия, Сингапур, Словения, Швеция, Белгия, Чехия, Швейцария и Япония.

В същото време най-мирният континент е Европа с 13 от общо 20 страни с най-добър резултат. От балканските държави Хърватия заема 28-мото място, следвана от Сърбия на 62-ро. Босна е 71-ва, Черна гора е 73-та, а Македония е на 79-о място.

От общо 162 страни в класацията Украйна се нарежда 111-а, Русия е на 155-о място, а САЩ заемат 99-ото. Последното място в списъка е отредено на Афганистан, а преди него са Сомалия и Сирия.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.