България е 32-ра в класацията „Принос към човечеството“

Ирландия е начело на класацията за принос към планетата и човечеството, а България е поставена на 32-о място сред 125 страни, предаде БГНЕС, като се позовава на информация в британския в. „Дейли мейл“.

България е класирана на 19-то място по принос към науката и технологиите, на 27-мо място по принос към културата, на 79-то – към международния мир и сигурност, на 36-о – към световния ред, на 80-то – към планетата и климата, на 70-то – към просперитет и равенство и на 55-то – към здравеопазване и благосъстояние на човечеството.

В челото на класацията след Ирландия се нареждат Финландия, Швейцария, Холандия, Нова Зеландия, Швеция, Великобритания, Норвегия, Дания и Белгия, а последни са Ирак, Либия и Виетнам.

Индексът „Добра страна“ се публикува за първи път. При съставянето му се обработват 35 различни вида данни от ООН, Световната банка и други международни и неправителствени организации. Те включват информация за свободата на медиите, броя на приетите бежанци, количеството изнесени оръжия и броя на носителите на Нобелова награда. След това страните са класирани според приноса им в науката и технологиите, културата, международния мир и сигурност, световния ред, планетата и климата, просперитет и равенство, здравеопазване и благосъстояние на човечеството.

Авторът на индекса, англичанинът Дейвид Анхолт заявява, че изследването няма за цел да хвали или засрамва държавите или да дава морални оценки, а да предизвика дебати за ролята на страните в глобален мащаб.

Свързани публикации

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.