България е №1 за инвестиции на Балканите

България и Македония са най-добрите държави за инвестиции на Балканите, според поредната годишна класация на американското списание “Форин полиси”. Нашата страна е класирана на 28-о място, а Македония е на 29 място, като бележи ръст с 5 позиции от миналата година. България обаче пада с 8 места спрямо класацията за 2013 година.
В тазгодишната класация Румъния е на 48 място, а Сърбия на 55-то. Босна и Херцеговина се нарежда на 82 място. Заради политическата криза Турция изпада до 79 място.
Гърция е на 101 място и е описана като една от най-лошите страни за инвестиции в региона.
Индексът, съставен от икономистът Даниел Алтман, оценява държавите според 8 фактора: икономически растеж, финансова стабилност, физическа сигурност, корупция, независимост от правителството, сътрудничество с местни партньори, контрол върху капитала и обменни курсове. Целта на индекса е да се проследи как даден фактор ще се отрази на преките чуждестранни инвестиции за период от 5 години.
Класацията на “Форин полиси” поставя на челните места държави, които имат голям потенциал за икономически ръст – Хонконг, Тайван и Катар на първите места. Най-лошата държава за инвестиции е Венецуела на 112 място, заради протестите и заплахата от гражданска война.
САЩ се нарежда на 26 позиция, Китай е на 60-та, Япония е 70-та, а Русия – 108-а.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.