Българите – все по-прости, все по-бедни, все по-малко

 "Българите ставаме все по-малко, все по-бедни и за съжаление все по-прости". Това каза проф. Петър Иванов на кръгла маса, посветена на социалната политика, организирана от България без цензура .  "Тези данни не трябва да ни учудват, тъй като 70% от хората са неграмотни в България. Децата нямат функционални знания, те сричат. Българите, които печелят олимпиади са единици, повечето са неграмотни. Притеснително е и това, че българите продължават да мигрират. Установено е, че изчезваме с по осем души на ден", каза още професорът. Той уточни, че не сме на 14-то място по грамотностт, а сме на последно в Европа. 

"Въпросът за източването на социалната система от етническите малцинства е катастрофално. Българите са 6,9 милиона в момента, етноси 4,8 милиона циганите са 1,5 милиона, турците са 800 000 и т.н. Ние намаляваме с 8 души на час. Никой не говори по тези въпроси, освен нас. Целта е да се заселят бежанци от други райони на света"', подчерта Иванов. Същите данни Центърът за демографска политика изнесе и на нарочна пресконференция.

Разчетите на експертите са, че психичното състояние на 74% от българите са: депресирани и подтиснати. Намаляват работещите, пенсионерите и социално слабите се увеличават. Пенсионерите са 2,5 милиона с ниска покупателна способност. Това ще спъва все повече икономическия растеж на държавата.

Специалистите изчислиха, че системата е застрашена, заради намаляването на хората, които наливат средства в социалните системи. След време няма да може да се изплащат пенсиите.

Приемане на еврото, шоково увеличение на пенсиите с по 20% на година и ръст на заплатите с 10% на година ще помогне за преодоляване на проблемите в социалната политика.  Тези идеи бяха лансирани от експертите Величка Драганова и Никола Алтънков по време на кръгла маса, организирана от движение „България без цензура”, на която бяха изнесени тези данни.  Идеите бяха подкрепени и от бившия шеф на НОИ Йордан Хрискозков.  „Нужни са сериозни промени в паричната политика. Тя съвпада с бързо влизане в еврозоната, което ще отблокира фискален и валутен резерв, който може да се използва за вдигане на заплати и пенсии”, каза той.

Ако всяка година заплатите се увеличават с по 10%, след 7 години доходите ще се удвоят. Пенсиите пък ще скочат със 70%. Тeзи сметки направи един от експертите по социална политика Величка Рангелова.  Според нея вдигането с 10 на сто доходите ще струва на хазната 1 милиард лева.  60% от тях, обаче, ще бъдат върнати обратно, убедена е тя заради увеличаване на вътрешното потребление. Така, на практика излиза, че ще са нужни 400 000 лева.  Пенсиите са функции на заплатите, каза Рангелова и допълни, че с увеличението на заплатите с 10% ще вдигнат със 70% и пенсиите. Рангелова е убедена, че положението в България ще се подобри с приемането на еврото възможно най-бързо.  Тя обясни, че Гърция е поискала компенсации за въвеждането на еврото и че България може да направи същото.
 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.