Българите подкрепят БСП срещу корупцията и ГЕРБ за разследване на приватизацията

Мнозинството българи подкрепят борбата на БСП срещу корупцията във властта и желанието на ГЕРБ да разследва приватизацията. Макар и да са политически опоненти, двете формации успяват да съберат голям процент одобрение за своите инициативи.

Това става ясно от експресен телефонен сондаж на “Галъп”, проведен сред 802 българи между 20 и 22 ноември.

Данните от него показват, че срастването на власт и корупция е основният проблем на обществото ни, анализират социолозите. Те допълват, че всяко едно политическо събитие напоследък кара българите да усещат този проблем. Затова сънародниците ни широко споделят обвиненията в корупция към политическия елит и радушно възприемат всякакви намерения за ревизия.

Резултатите от проучването сочат, че 61% са съгласни с обвиненията на БСП към ГЕРБ за сериозна корупция. 28% не са съгласни, а 11% се колебаят. Тези обвинения се споделят от привържениците и на различни политически формации, уточняват от “Галъп”.

Според социолозите числата ясно показват, че в очите на българите корупцията е основният проблем в страната и който и да повдигне този въпрос, ще среща подкрепа.

Доказват го и процентите, одобряващи искането на ГЕРБ за разследване на приватизацията – 80%. И в предишни изследвания цифрите показват, че такива идеи се споделят почти автоматично.

Проучването е тествало и нагласите на обществото към филма на Елена Йончева “Граница”, в която тя разкрива корупционни практики около строежа на оградата на границата и нелегалното преминаване на мигрантите.

Мнозинство от 59% от българите вярва на твърденията на Елена Йончева за сериозни нарушения при строителството на оградата, 17% не вярват, а 24% се затрудняват да отговорят, показват резултатите.

68% от пълнолетните българи твърдят, че са чували за филма на Елена Йончева. Това се равнява на над 3.7 милиона души, изчисляват социолозите и уточняват, че не всички, които твърдят, че са чували, действително са наясно с темата, но със сигурност може да се смята, че въпросът е достигнал до милиони българи.

Данните показват също, че над 600 хиляди души досега са гледали филма. Това, според анализа на “Галъп” значи, че темата за оградата се превръща в централна за обществото ни.

“В нея се оглеждат и европейският проблем с миграцията, и българската тревога от корупция. Затова и тази тема ще събира интерес и занапред – дори и по инерция”, завършва анализът.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.