Българи настояват за правото да ползват родния си език в Украйна

Светлана Драгнева, вицепрезидент на Асоциацията на българите в Украйна заяви по БНР, във връзка с предстоящата среща на българския външен министър с българи в Одеса, че е много е важно, че България застава зад тях. По отношение на новия закон за езиците Светлана Драгнева посочи, че депутатът Антон Кисе, заедно със свой унгарски колега, са внесли  депутатско питане и проект за нов закон.

Ние вече сме поканени да участваме в написването на проекта и подготвяме предложение за запазването на българския език като регионален език там, където българите живеят компактно, изтъкна Драгнева. Тя разказа, че в Одеса е спокойно, а хората се надяват, че политиците ще успеят да се договорят да няма военни действия.

„Никой не иска, всеки разбира, че може да започне нещо много страшно. Дори и основната част от хората, около 60 процента в страната, които традиционно и исторически са настроени проруски, те също са за единството и целостта на страната. В Крим е доста сложно, но за мирното население няма опасност. Надяваме се, че ситуацията и там ще се стабилизира”, каза Светлана Драгнева.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.