Българи и украинци протестираха срещу визитата на Лавров

Министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров бе посрещнат в София с протести, в които освен българи участваха и граждани на Украйна. Това наложи изключително засилени мерки за сигурност в централната част на София с участието на стотици полицаи и жандармеристи. Така нареченият “Триъгълник на властта” между Министерския съвет, бившия Партиен дом и Президентството бе опасан от полицейски кордон.

До президентството имаше два протеста срещу външната политика на Русия – единият организиран от “Протестна мрежа”, а другият – от украински граждани, които развяха знамето на Украйна и поискаха ненамеса на Русия във вътрешните дела на Украйна.

Депутати от “Атака” и привърженици на партията пък изразиха подкрепата си за посещението на руския външен министър. Те държаха транспарант със знамената на България и на Русия, с надпис “Братска победа”, както и плакати: “Атака е за Южен поток”, “Който е против “Южен поток” е за шистов газ”, “Кой спря “Южен поток? Кой продаде България?”.

Както вече съобщихме, Сергей Лавров е на двудневно работно посещение в София по покана на българския си колега Кристиан Вигенин. Формалният повод е годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Русия. Знае се, тъй като бе съобщено от руска страна, че акцент във всички разговори на Лавров ще е проектът “Южен поток”. Който съответно ще бъде обсъждан при срещите на руския външен министър с президента Плевнелиев, премиера Орешарски и министъра на външните работи Кристиан Вигенин.

Протестите срещу визитите на високопоставени руски или американски политици са нещо обичайно в много страни по света. Поради тази причина техните посещения винаги преминават при засилени мерки за сигурност, както се случва в момента в София.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.