Българчета се прибраха с медали от международна олимпиада по математика

С два сребърни, един бронзов медал и две почетни грамоти се завръщат младежите от отбора по математика след успешното представяне на 56-тата Международна олимпиада по математика, която се проведе между 4 и 16 юли в Чианг Май, Тайланд.

Сребърните медали за България спечелиха Любен Стефанов Личев, МГ Плевен, 12 клас, и Виолета Николаева Найденова, СМГ, 10 клас. С бронзов медал бе отличен Александър Чергански, СМГ, 11 клас. Почетни грамоти получиха Деница Христова Маркова, СМГ, 11 клас и Александър Антонов Тенев, СМГ, 12 клас. Всеки от тях се е състезавал на международни олимпиади и предишни години.

Техни ръководители са проф. Петър Бойваленков от ИМИ, БАН – преподавател в Природо-математическия факултет на ЮЗУ, изпълнителен директор на списание “Математика” и ръководител на отборите по математика от 2003 ид-р. Емил Колев – доктор на математическите науки, доцент в ИМИ, БАН – ръководител на националните отбори по математика от 1999 г.

Регистрираните отбори за участие в олимпиадата тази година бяха 114 на брой.

Отборът ни пристига на 17 юли в 08.45 часа на Летище София Т2.

Международната олимпиада по математика е първата олимпиада по природни науки. Създадена е през далечната 1959 г. в Румъния. България, Унгария и Румъния са единствените държави, които са участвали във всички издания на олимпиадата от създаването ѝ до днес, като през 1966 г. и 1975 г. страната ни е била домакин.

Шестима ученици между 10 и 12 клас всяка година представят страната ни на престижното състезание.

До 2015 г. на Международната олимпиада по математика българският отбор е завоювал 53 златни, 104 сребърни и 102 бронзови медала.

Сдружението на ръководители на олимпийските отбори по природни науки – СРООПН, е сдружение с нестопанска цел, създадено през 2010 г. по инициатива на Фондация “Америка за България”. С финансовата подкрепа на Фондацията Сдружението подпомага развитието на националните олимпийски отбори по природни науки в България, като организира подготовката им за участие в международни състезания и олимпиади, и информира българското общество за наистина забележителните успехи на учениците-олимпийци.

Участниците в олимпийските отбори по природни науки у нас са ученици между 8-ми и 12-ти клас. От създаването на българското олимпийско движение по природни науки нашите ученици са успели да донесат на страната ни общо 636 медала – 116 златни, 216 сребърни и 304 бронзови – от най-престижните международни състезания и олимпиади по астрономия, биология, информатика, математика, математическа лингвистика, физика и химия.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.