Бъчварова: Разкриваме още центрове за регистрация на бежанци

„Вчера взехме решение да разкрием допълнителни центрове за регистрация на бежанците. Нашето задължение в тази ситуация е да регистрираме всички, които преминават българската граница”.

Това подчерта вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова в предаването „Тази сутрин” по bTv. Тя обясни, че предварително се взимат мерки за действия при евентуално засилване на потока от имигранти през нашата страна.

„Следим много внимателно на границата с Македония, Сърбия и Гърция. В Гърция са най-големите преминаващи маси. Всеки ден има между 1000 и 3000 души, които пристигат. Техният маршрут в момента не минава през България, но нищо не изключва тази възможност”, заяви Бъчварова. Министърът изтъкна, че основният поток от нелегално преминаващи имигранти е през така нар. зелена граница с Турция, където екипите на “Гранична полиция” и жандармерията са подсилени.

Във връзка със задържаните българи, заподозрени в участие в българо-унгарска престъпна група за каналджийство, министър Бъчварова съобщи, че вече са арестувани всички, свързани със случая с камиона, в който бяха открити 71 мъртви имигранти.

“Имаме информация за тях и активно участваме в процеса на разкриване на групата и на изясняване на обстоятелствата. Това е международно престъпление. Тази група е действала на територията на Австрия и Унгария, което е много показателно за начина, по който организираната престъпност се включва в тези процеси и търси тези възможности, които и позволяват най-бързо и най-много пари да спечели от тези дейности. Става въпрос за интернационална форма на престъпност”, коментира Бъчварова. Тя допълни, че при толкова глобално явление се включва основната част от престъпния контингент в България, защото той дава възможност за натрупване на бързи печалби.

Междувременно вчера станаха ясни имената (или поне малките имена и инициалите) на трима от арестуваните българи в Австрия. Според Der Spiegel това са Методи Г., на 29 години, Цветан Т., на 32 години и Касим С., на 50 години. Името на четвъртия задържан българин не се съобщава. Смятало се, че и тримата са част от по-голяма престъпна мрежа за трафик на хора, но са на най-ниското ниво в йерархията на бандата.

Методи Г. от Лом е предполагаемият лидер на престъпната група за трафик на хора, която е разследвана в Австрия и Унгария за смъртта на 71 души в хладилен камион. Методи бил стар познайник на германската полиция и е бил издирван за различни провинения включително нападение срещу бензиностанция, контрабанда, а наскоро и за трафик на хора в края на юли.

И четиримата заподозрени имат мярка за неотклонение “задържане под стража” за срок от един месец.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.