Правителството може да продължи като кабинет на малцинството

„Всяка една партия има право и основания за политика с цел намиране на партньори. Правителството може да продължи да съществува като правителство на малцинството. Би могло да потърси подкрепа и от други политически сили”. Това заяви вицепремиерът по коалиционните въпроси Румяна Бъчварова пред bTV във вторник. Тя коментира и получената от ДПС подкрепа при гласуването на промените в пенсионната система, които единодушно бяха бойкотирани от РБ, АБВ и ПФ – формациите, подкрепящи правителството и формиращи заедно с ГЕРБ парламентарното мнозинство.

“ДПС е една от партиите в парламента. Не става въпрос за коалиционно споразумение с тях. Фактът, че не избрахме ДПС за участник в това правителство, не означава, че ги отстраняваме от целия демократичен и парламентарен процес. Това е партия, която представлява голяма част от българските граждани и има право да се солидаризира с едно или друго управленско решение”, заяви Бъчварова. В тази връзка тя обясни, че ако някоя от партиите, които формират мнозинството, оттегли подкрепата си от правителството, предсрочните избори не са първият вариант.

Според Бъчварова има проблеми в коалицията, но няма криза в отношенията и се върви към решаване на проблемите.

За пръв път имаме истинска коалиция, в която отношенията стават публични”, продължи Бъчварова, която няколко пъти повтори, че най-голямата партия в управлението носи най-голямата отговорност, което пък и дава право да определя основните политики на кабинета, сред които финансовата и външната.

По думите й ГЕРБ не са избрали най-лесния вариант да направят мнозинство с втората и третата политически сили в парламента, тъй като следват „определени принципи”.

Тя отчете предложението на финансовия министър Владислав Горанов за промени в пенсионната система като прибързано, но от гледна точка на това, че в „коалицията работим на различни скорости – хората, които имат опит в управлението, и тези, които са нови”.

“Имаме разбирателство обаче, а след Нова година ще започнем разговорите по същество за пенсионната система”, добави Бъчварова.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.