Бъчварова: България заслужава да бъде в Шенген

България заслужава да бъде в Шенген, защото е изпълнила всички технически изисквания. Страната ни има право да бъде в Шенген, защото нейните граждани са равнопоставени с гражданите на другите европейски страни. Ако ние осигуряваме и гарантираме правото на свободно придвижване на новодошлите, защото го отказваме на българските граждани, след като държавата ни изпълнява своите европейски ангажименти.

Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова в словото си пред участниците в XII Международна конференция “Сигурността в Югоизточна Европа” – „Новата геополитическа динамика“, цитирана от “Фокус”. По думите ѝ, страната има юридическо основание да бъде в Шенген, защото така е записано в чл. 4 на нейния предприсъединителен договор и “точно заради това, ние няма да търгуваме членството ни в Шенген с приемането на бежанци – това са 2 различни проблема”. Според Бъчварова обвързването на едното с другото решение, означава омаловажаване на нашата позиция и по двата въпроса.

По-късно министър Бъчварова отиде в Народното събрание, където съобщи пред парламентарните репортери, че турските граничари са задържали една група от 700 души, която от поне 1 седмица се е опитвала да мине на наша територия. Бъчварова допълни, че бежанските потоци са започнали да вървят в друга посока, защото знаят, че нямат шанс да преминат нелегално през България и да стигнат бързо до дестинацията, която целят.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.