Б.Б. може да бъде обвинен за смъртта на Тодор Димов-Чакъра

Върховният касационен съд (ВКС) възобно възобновява частното наказателно дело от 2005 г. на Пловдивския военен съд за смъртта на Тодор Димов – Чакъра, като връща делото на същия съд за ново разглеждане от друг състав.

Решението не подлежи на обжалване, пише в решението на съда, публикувано на страницата на ВКС в интернет.

Делото се възобновява по искане на главния прокурор Сотир Цацаров. То бе отправено през март тази година, скоро след като Европейският съд по правата на човека в Страсбург осъди България да плати 50 хил. евро обезщетение на близките на Чакъра и 4684 евро на адвокатите им.

Магистратите в Страсбург заключиха, че е нарушено правото на живот на Тодор Димов. В случая вината на властите ни бе посочена в два аспекта – неприлагане на стандарта за "абсолютната необходимост" при употребата на сила, както и заради неефективното разследване по случая.

През декември 2003 г. 48-годишният Тодор Димов загина след акция на МВР, при която вилата му край Харманли бе атакувана от десетки полицаи и барети и подложена на масиран обстрел с гранатомети.

В решението на Европейския съд Бойко Борисов бе посочен поименно като ръководител на акцията. Към материалите по делото, гледани в Страсбург, близките на Чакъра бяха приложили интервю на Борисов от май 2004 г., в което той заявява: "Потвърдих, че аз съм дал заповедта за стрелбата. Според мен сме действали абсолютно правилно и ако отново се наложи такава ситуация, ще действаме по същия начин. Ако има някой виновен, това съм аз".

Делото за смъртта на Чакъра се води от Пловдивската военноокръжна прокуратура, която го прекратява през 2005 г. Досега официалната версия по случая бе, че Чакъра се самоубил с граната, преди домът му да бъде атакуван с гранатомети. Новото разследване трябва да я потвърди или отхвърли.

(БГНЕС)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.