Б.Б. и Цв.Цв. не гласуваха уволнението на Филип Златанов

С отдавна невиждано единодушие – 170 „за” и само един „против” – парламентът освободи Филип Златанов като председател и член на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ).

Единственият, който гласува "против", беше депутатът от Коалиция за България Антон Кутев:

Тези двамата – Борисов и Цветанов – излязоха от залата и не гласуваха за оставката на господин Златанов. И аз смятам, че нашата процедура не беше завършена. Ние не изпълнихме нашата роля. Ние не показахме с пръст тези, които са виновни за ситуацията в България – Борисов и Цветанов, обясни Кутев своя отрицателен вот.

90-минутните дебати, предшестващи гласуването, в никакъвслучай не бяха толкова еднозначни и консенсусни, колкото гласуването. Тъкмо напротив – в парламента се чуха обвинения и пледоарии като в съдебна зала, както и едно предложение – от бившия вътрешен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Цветан Цветанов – дебатите да бъдат прекратени, защото Народното събрание не е съд.

Защо трябва да говорим за нещо, по което парламентът няма правомощия – парламентът не е разследващ орган, каза Цветан Цветанов и предложи: „Нека преминем към гласуване, а прокуратурата е тази, която трябва проучи”.

Което не се случи, защото депутатите от всички парламентарни групи без ГЕРБ взеха повод от прословутото тефтерче на Златанов, за да отправят тежки обвинения към предишните управляващи.

ГЕРБ сливайки партията с държавата си е решавала вътрешнопартийните проблеми чрез използване на държавните структури за притискане и натиск на неудобните, заяви Мустафа Карадайъ от ДПС. Според него „от България трябва да се изкорени цветановщината, борисовщината, фидосовщината, гербщината, защото този модел е много по-лош от този преди 1989 г.”.

Председателят на временната парламентарна комисия по казуса с тефтерчето на Филип Златанов Кирил Добрев очерта три направления на поръчки, които е изпълнявал бившият шеф на КПУКИ: вътрешно партийна, за разправа с неудобните вГЕРБ; кметовете, които са били притискани с преписки за конфликт на интереси и трета група – овладяване на съдебната система – вътре са описани имена на магистрати, имена на роднини.

 „Никога, никога не сравнявайте тефтерчето на Левски с тефтерчето на Златанов. В това на Златанов пише –„На мен – две заплати, на тях – заплата и половина”. В тефтерчето на Левски пише: „10 гроша за коня, 10 гроша за подкови, 1 грош – ябълки за мен”, посочи Кирил Добрев.

На което лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отговори в коментар пред парламентарните репортери с думите: „В това тефтерче са само депутати от ГЕРБ, от президентството или мои приятели от Реформаторския блок”. И запореден път отказада познае себе си или Цветан Цветанов зад често срещащите се в тефтерчето на Златанов инициали Б.Б. и Цв. Цв.

А много по-рано, още в началото на дебатите, след остри реплики към председателя на парламента и към Сергей Станоишев, Борисов изведнъж поднесе извинение от трибуната.

Предлагам да приемете от наше име извинение и желание да не се нападаме взаимно, каза Борисов. – „Все пак хората ни гледат, когато се внушава такава омраза от екрана на националната телевизия, ние се кълнем в европейските ценности”…

И предложи минута мълчание в памет на починалия вчера председател на ЕНП Вилхелм Мартенс. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.