Азия пострада най- много от природни бедствия през последната година

Икономическата и социална комисия на ООН за Азия и Тихоокеанския район публикува доклад, в който се казва, че 119 от всичките 226 природни бедствия в света през 2014 г. са станали в Азия, а икономическите щети от тях са достигнали 59.6 милиарда долара.
В доклада, озаглавен „Преглед на природните бедствия станали в Азия и Тихоокеанския район през 2014 г.” се посочва, че макар в изминалата година да е нямало големи земетресения и цунами Азиатско-тихоокеанския регион е пострадала от бури, наводнения и свлачища.
79.6 милиона души са били засегнати от бедствията, 6050 души са загинали.
В доклада се казва, че най-силното природно бедствие през 2014 г. е било урагана „Худхуд” в Индия, който взе 27 жертви и еватуира1,7 млн. души, и последвалите наводнения, които са причинили икономически щети съответно за 16 и 11 милиарда долара.
На следващо място е земетресението в китайската провинция Юннан и тайфуните в Япония, причинили икономически щети съответно за 6 и 5.2 милиарда долара.
Според доклада Азия и Тихоокеанския район не се справя добре с последиците от мащабните наводнения и свлачища. Възможно е климатичните промени да увеличат и броя на природните бедствия.
“Необходимо е да се засили обмена на информация и сътрудничеството между различни страни в предупреждението и евакуирането на хора при природните бедствия.”, се казва още в документа на ООН.
От десетте градове в света, които са най-застрашени от природни бедствия, осем се намират във Филипините, твърди проучване от фирмата за анализ на риска “Вериск Мейпълкрофт”.

Според изследването в топ 100 на градовете, най-силно застрашени от земетресения, бури и други катаклизми над половината се намират в Азия.

Проучването анализира заплахата от бури, наводнения, земетресения, цунами, пожари, вулкани и свлачища в повече от 1300 градове по света.

От стоте най-застрашени от природни бедствия населени места 21 са разположени във Филипините, 16 – в Кирай, 11 – в Япония и осем в Бангладеш.

От 13-те страни, за които се смята, че са най-неспособни да се справят с катаклизмите, 11 са в Субсахарска Африка, а Сомалия оглавява този списък за четвърта поредна година.

Освен риска от вулканични изригвания, земетресения и наводнения, Филипините са удряни от повече от 20 тайфуна всяка година.

Най-големият тайфун в последните години беше “Хаян”, който удари страната през 2013 г, оставяйки повече от 7000 мъртви или изчезнали хора след себе си. Повече от един милион къщи са били напълно или частично разрушени.

“Рискът от природни бедствия във Филипините се усложнява от слабия институционален и обществен капацитет за управление, реакция и възстановяване след такива събития”, се казва в доклада.

Порт Вила и Тайпей Сити в Тайван са единствените два града извън Филипините, които попадат в топ 10 на градовете, които са най-застрашени от природни бедствия.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.