Азис: Искам всяко ромско дете да е с раничка на гърба

“Искрено искам да вярвам, че ромите в България ще се интегрират, въпреки че дори на самия мен ми звучи като фантастика”, споделя Васил Боянов.

Той определи сегашните конфликти като тези в Гърмен и Орландовци като нещо “изключително страшно и плашещо”, което се надява да отмине.

Въпреки, че по думите му не познава политиката, певецът допусна, че политиците също имат вина за проблемите, като спомена случаите, в които роми биват докарвани и регистрирани на различни места в страната, за да гласуват за определена партия.

“Аз искам ромите да тръгнат на училище, да се смесят със всички останали хора, без да крадат, без да дерибействат в българските домове. Аз знам, че е така. Аз вярвам на тези българи, които разказват всичките тези неща. Аз съм бил вътре в целия този “мармалад. Аз знам, че ромите правят неща без да мислят… Но наистина мечтая за една България, в която всяко ромско дете ще има раничка на гърба си и ще тръгне на училище, и ще седят, ще обядват, ще общуват заедно с българите”.

Запитан за провала на програмите за интеграция, Азис коментира, че “никакви пари на този свят не могат да те интегрират”.

“Аз съм се интегрирал без нито един лев, без никакви средства – просто защото исках да общувам с българчета, исках да говоря като тях, не исках да звуча нелепо”, спомни си той и разказа, че дори е печелил олимпиада по най-бързо и правилно четене.

Според певеца най-големият проблем е, че ромите живеят на племена, ден за ден и непрекъснато мигрират, като по този начин се чувстват низвергнати от останалото общество.

“Мисля, че трябва да си знаят мястото, да си знаят работата, да знаят откъде се пуска водата и се гаси токът, защото ако плащаш, ще мислиш”.

“Не можеш да живееш на гърба на никого, трябва да зависиш само и единствено от себе си”

Азис призна, че много обича своя етнос, защото те са цветни и пъстри весели, но точно затова има право да ги кори.

Той разказа и за семейството си, тъй като според него оттам започват нещата. Баща ми е изключително ерудиран, музикант и художник, а майка ми е страхотен човек, чийто български е по-правилен от моя, каза той.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.