“Автомивка” отми трима президенти на Бразилия

epa05301010 (FILE) A file picture dated on 07 August 2014 shows Brazilian Vice President Michel Temer during the ceremony of investiture of Colombian President Juan Manuel Santos, in Bogota, Colombia. Michel Temer will take over the position of Brazilian President for the next 180 days as the Brazilian Senate on early 12 May 2016 voted to suspend Rousseff from power as she stands an impeachment trial. Brazil's lower house of Congress voted on 17 April in favor of impeaching Rousseff for allegedly manipulating budget figures to minimize the deficit. Rousseff denies the allegations, insisting the impeachment process is a coup against her. EPA/LEONARDO MUNOZ *** Local Caption *** 52448589

 

Най-мащабната операция срещу подкупни политици в Бразилия, т. нар. „Автомивка“ (Lava Jato), е в разгара си, а под прицела на операцията попада голяма част от политическата класа, управлявала страната през последните 10 години. “Автомивка” отми трима президенти и 200 депутати. Година след импийчмънта на Дилма Русеф, кризата в страната се задълбочава стремглаво,  президента Мишел Темер „чупи“ рейтинговите рекорди с едва 7% одобрение, а депутат, който излежава присъда в затвора ходи да гласува в парламента със специална кола .

Как се стигна до тук?

Новините за корупция в Бразилия са ежедневие и хората отдавна са изгубили вяра в политическата класа. В огромната латиноамериканска страна, където класовото разделение е едно от най-големите в света, политиците живеят в паралелен свят, изцяло заглушен от исканията на хората. Това бяха първите ми впечатления, когато посетих Бразилия за пръв път преди 2 години. Тогава „Автомивка“ беше още в началото си, но вече бяха излезли наяве поредица от корупционни схеми за над 42 млрд. реала (около 22 млрд. лв.) в държавната компания „Петробрас“. Похарчените пари от хазната за Световното първенство – 25 млрд. реала (13 млрд. лв.) и за Олимпиадата – 42 млрд. реала (22 млрд. лв), справедливо накараха хората да потърсят сметка за харчовете. Протестите през 2015 и 2016 г. успяха да свалят Дилма Русеф, но случващото се през последните месеци показва, че обстановката е много по-сериозна. Русеф се оказа невинна по обвиненията, които ѝ бяха вменени от депутатите и сенаторите, а легитимността на настоящото правителство се срива до най-ниските нива на одобрение в историята на Бразилия след диктатурата на Варгас. В развитите демократични страни звучи странно как е възможно толкова непредставителен парламент да е на власт в страна с население над 200 млн., но липсата на обществено одобрение изобщо не притеснява политическата класа. Бразилският парламент е представен от Конгреса с долна камара от 81 сенатори и горна камара – от 513 депутати. И двете камари са разделени на три коалиции – управляващи, опозиция и независими, а предвид прекия мажоритарен вот за всеки от 26-те щата в страната, съставът на колициите е много пъстър. Сенаторите от горната камара са от 16 различни партии плюс един независим, а депутатите от долната камара са от 26 различни партии. Управляващата партия има 27% от сенаторите и едва 12% от депутатите, но въпреки това удържа властта.

Феноменът на съществуването на настоящия парламент се дължи на факта, че управляващите бразилските политици са обединяват от много по-сплотяващ надпартиен принцип – обвиненията в корупцията. Около 200 депутата се разследват за корупция в рамките на „Автомивка“, които въпреки напредването на разследването някак си успяват да останат сплотени в името да устискат още няколко месеца, максимум година, своето участие в политиката, преди да влезнат в затвора.

Между затвора и парламента

Въпреки ширещата се корупция във всички институции, правосъдието, макар и бавно, застига корумпираните политици. Затворът се превръща в елемент от естественото политическо развитие на бразилските законотворци. От депутати, през влиятелни губернатори, до президенти – всички са на прицел. Това се случи с председателя на долната камара – Едуардо Куня, който беше основният заговорник за импийчмънта на Дилма Русеф. Куня получи тежка 15-годишна присъда, която вече излежава. На негово място в парламента влезна бившия кмет на град Трес Риос – Селсо Жакоб. Той обаче изкара едва 3 месеца, преди също да влезе в затвора, след като разследващите бързо откриха какви ги е вършил като градоначалник. Днес Жакоб е най-добрия пример за депутат – всяка сутрин кола го взима от затвора Папуда, близо до столицата и го закарва в парламента да твори закони, а вечер го прибира обратно в зандана, където ще изкара следващите 7 години. Това показва колко е тънка границата между властта и затвора в Бразилия. Затворът и лошата репутация не притесняват депутатите ни най-малко, даже напротив. Депутатът от опозиционната Партия на труда например, Жозе Гимараеш, беше хванат преди повече от 12 години с над $300 000 подкуп, $100 000 от които беше скрил в бельото си. Въпреки унизителния случай и бурните обществени реакции, липсата на морал все пак надделя и Гимараеш израстна в кариерата си до партиен секретар, въпреки течащото разследване срещу него.

И докато преди години беше немислимо да има полицити на високи позиции в затвора, днес разследващите предприеха нова тактика, която засега дава резултат. Операция „Автомивка“ дава възможност на корумпираните депутати да натопят някой още по-корумпиран (а това не е никак трудно), като намалят присъдата си. Много от тях вече се възползваха, а в разследването се включиха и представителите на едрия бизнес. Някогашният най-богат бразилец Ейке Батиста, син на бизнесмена и министър Елиезер Батиста, чиято фирма JBS попадна в центъра на скандала с износа на развалено месо за Европа, в резултат на което беше глобен с рекордните близо 10,3 млрд. реала (5,5 млрд. лева). Благодарение на съдействието си разследването, семейството на Батистите няма да правят компания на политиците в затвора, освен ако не си платят глобата на държавата. Това се оказва сериозно затруднение за Ейке, от чието богатство над $30 млрд. преди 4 години според „Форбс“, днес са останали не повече от $200 млн. Батиста беше принуден да продаде един от малкото си останали успешни бизнес начинания, които имат добра репутация в световен мащаб – марката джапанки „Havaianas“, срещу $1.1 млрд. на другото най-богато семейство в страната – Морейра-Салес.

Лов на президенти

Младият и амбициозен съдия и ръководител на операцията „Автомивка“ Серхио Моро обаче има по-голяма цел – за вкара и президенти в затвора. След като обвиненията срещу Дилма се оказаха негодни, сега на прицел са нейният предшественик и политически закрилник – Луис Инасио Лула, както и настоящия президент Мишел Темер.

Още през март стана ясно, че настоящият президент Темер е разследван по операцията „Автомивка“. Моро като федерален съдия не му предяви обвинение, но през юни това направи главния прокурор Родриго Жанот. Предстои гласуване в долната камара дали Темер да бъде отстранен временно – точно както започна процедурата с Дилма по същото време миналата година. Този път, предвид силната подкрепата, която Темер има сред останалите обвиняеми депутати, сценарият едва ли ще се повтори. Обвинен в корупция парламент да гласува дали обвинен в корупция президент да бъде отстранен заради корупцията, е казус, който заслужава да бъде включен в учебниците по етично поведие сред чиновниците. След като депутатите спасят Темер за пореден път, това ще му даде глътка въздух, но въжето се затяга все повече и въпросът около Темер е по-скоро „кога“, а не „дали“ ще бъде осъден. Крайното решение ще бъде взето от Върховния съд в столицата Бразилия, където 11-те върховни съдии (7 от които са назначени от Русеф и Лула), дават надежди на обществото, че Темер и правителството могат да си отидат по-рано от предвидените избори през октомври 2018 г.

Моро едновременно успя да повдигне обвинение и да осъди на първа инстанция Лула, че е получил подкуп от строителната компания OAS. Според обвинението, Лула закупил малък апартамент от жилищен блок в крайбрежното градче Гуаружа, но реално е ползвал друг, по-голям апартамент, като свитеделството за това са думите на портиера. Новината шокира населението, тъй като Лула е единствения политик, който продължава да се ползва с обществено доверие в разкъсваната от политически интриги страна. Той успя да намали драстично социално неравенство в Бразилия за двата си мандата, като пренасочи огромните парични потоци от благата и бизнеса към социалните програми. Днес социологическите проучвания му дават 32% за изборите догодина, което е два пъти повече от следващия кандидат в надпреварата и го прави единствения реален претендент. Той може да изгуби правото да се кандидатира, ако се потвърди присъдата на следваща инстатция, а страната ще поеме един още по-нестабилен и апокалиптичен път. Бразилските политици обвиниха Моро, че решението за апартамента е изцяло политическо, като някой дори го нарекоха „терорист“. Последната дума по това дело ще има Регионалния федерален съд на Четвърти регион в Поро Алегре, който от 2014 г . насам е решил повече от 700 дела от операция „Автомивка“. Регионалните съдии от Порто Алегре си взаимодействат доста интензивно с Моро и федералните съдии от Куричиба. Регионалният съд може да потвърди, удължи или отхвърли присъдата на Федералния съд, като от проведените до момента над 700 процеса, повечето присъди се потвърждават или удължават. Делото ще се реши до август 2018 г., което значи че два месеца преди изборите всичко може да се преобърне и Бразилия ща направи нов завой към неизвестна посока.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.