Австрийците от ЕПИК са против дискусия в медиите по ситуацията с КТБ

Австрийският фонд ЕПИК, който заяви интерес към оздравяването на Корпоративна търговска банка, официално се разграничи от Цветан Василев и фирмата “Бромак” и се обяви категорично против всякаква дискусия в медиите по ситуацията с КТБ и предприеманите от Фонда стъпки. В писмо, изпратено до БНБ и медиите се уточнява, че EПИК представляват Държавния фонд на Оман, който има малко над 30 на сто от акциите в КТБ. Също така подчертават, че нямат специално споразумение с ВТБ “Капитал”, но имат подкрепата им в усилията за спасяване на банката.

Също както и при официалното писмо на Оманския фонд, ЕПИК настоява за среща с представители на БНБ и други държавни институции, на която да се изработи график за работата по оздравяването на банката и да се обсъдят “екшън” планове.

В писмото, адресирано до БНБ (на вниманието на Нели Кордовска и Нина Стоянова) и изпратено от Виена на 20 октомври, се подчертава, че ЕПИК не е давал никакво интервю по въпросите, свързани с КТБ, нито е правил каквито и да било коментари относно БНБ, тъй като счита, че подобни изявления биха били неползотворни и биха усложнили допълнително ситуацията.

“Моля, позволете ни да подчертаем, че по наше мнение евентуална дискусия през обществените медии за нас е потенциално опасна и поради тази причина, ще продължим да се придържаме към тази позиция. Преките комуникации с БНБ ще останат за нас най-ценният инструмент”, заявяват от ЕПИК, чието писмо бе разпространено днес от и-мейл адрес [email protected]
По-нататък в писмото се изтъква, че от ЕПИК биха искали да се дистанцират от всякакви публични изявления, правени, или които ще бъдат направени както от Бромак, така и от г-н Ц. Василев, както и, че не носят отговорност за нито едно от тях и че не ги подкрепят.

“Повтаряме, че всякаква публична дискусия през медиите при настоящата усложнена обстановка е контрапродуктивна и по този въпрос сме информирали г-н Ц. Василев”, пише в писмото на ЕПИК, подписано от Петер Голдшейдер, управляващ партньор.

Г-н Голдшейдер уведомява БНБ, че вече е изпратил изискваното надлежно подписано пълномощно от Bulgarian Acquisition Company II S.a.r.l. и се надява, че по този начин ясно доказва, че ЕПИК е легитимният представител на Генералния Държавен резервен фонд на Оман (ГДРФ).

“Относно ВТБ, моля имайте предвид, че, макар и да нямаме специално споразумение за представителство, ВТБ ясно изрази подкрепата си към усилията на ЕПИК и останалите акционери да спасят и стабилизират КТБ. По отношение на дискутираното между нас споразумение за конфиденциалност, ще обсъдим в отделен разговор или кореспонденция решението на този въпрос”, пише още Голдшейдер. Директорът на ЕПИК настоява също така за среща с екипа на БНБ, за да се обсъдят конкретни стъпки, включващи екшън-планове и графици.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.