Ave, Москов, дано реформираш по-бързо от огъня под краката си

Амбициозният министър на здравеопазването Петър Москов извоюва пирова победа. Здравната реформа – такава, каквато я предлага Москов – получи направление за преглед при специалистите, т. е. мина през парламента и сега й предстои да се стовари върху главите на лекари и пациенти.

Което е повод да помълчим. Чувате ли затишието преди буря?

Черните облаци около главата на здравния министър са повече от буреносни.

На първо място става дума за безумната идея хората с прекъснати здравни права да могат да се връщат в “системата” само след заплащането на вноските за 5 години назад. Така гласувано, това безумие е по-малко нелепо от първоначалното искане на Москов да се плащат вноски за 15 години назад. Разликата между двете недомислици е, че идеята за 15-годишен здравно-осигурителен вампиризъм бе откровено незаконна, докато тази за 60 вноски накуп е само нереалистична.

Ако Москов знае, че огромната част от тези 1,5 млн. българи с прекъснати здравни права са от категорията на 50-те процента бедни и застрашени от бедност и въпреки това държи те да извадят по над 1000 лева накуп, за да се върнат в системата на гарантираното от Конституцията безплатно здравеопазване – значи е точно толкова голям циник, колкото изглежда. Занапред ще има много желаещи да му го кажат в лицето и това ще е най-леката диагноза, която ще чува за себе си.

В случай, че министърът не знае, че се опитва да събуе на босия цървулите – тогава той просто живее в друго измерение с подчертано грешна матрица. Няма да е първият реформатор, изгубен в реформата си, въпреки че неговото намирисва на геноцид…

На второ място по-абсурдност (разбирайте – по инфектиране на здравната система със СПИН – Синдром на Принудителна Имитираща Нормалност) е обявеното от Москов пренареждане, презареждане, преустрояване, сливане и не знам още какво на болниците, за да може българинът да се лекува комплексно: от хипотезата за заболяването до аутопсията. При сега съществуващата състема от лечение по клинични пътеки това е невъзможно и един от предшествениците на Москов – д-р Стефан Константинов – много ясно и разбираемо обясни това преди дни.

“В един и същ момент НЗОК може да плаща само по една клинична пътека, която е, всъщност, едно-единствено заболяване. Ако вие имате заболяване и отидете за операция в определена болница, а междувременно получите усложнение – бронхопневмония или имате висока кръвна захар, естествено, че няма да получите комплексното лечение. Защото болницата ще ви пусне по клиничната пътека за операция, след това ще ви изпише, за да ви приемат по клиничната пътека, примерно, за бронхопневмония, след което и от там ще ви изпишат и наново ще отидете по клиничната пътека за захарен диабет”.

Поради което комплексното лечение остава само един мит, твърди д-р Стефан Константинов. Друг е въпросът дали при демонстрирания от министър Москов подход става дума за мит, за управленски популизъм или за съзнателно заблуждаване на обществото. Според д-р Хасан Адемов парламентът е подписал вчера празен чек, като е оставил министъра да определя за кои заболявания ще плаща касата и за кои няма да плаща. Така Москов е направил подарък на застрахователите, категоричен е д-р Адемов.

Третият огън под стола на министъра от Реформаторския блок е най-сериозен, защото засяга трудно поддържаната, дори от премиера Борисов, политическа подкрепа за действията на Петър Москов.

Наистина адски казан заплашва всеки, който в този момент предлага да се разреши приватизацията на болници. В последните дни медици, администратори, икономически анализатори и просто свидетели на раздържавяването у нас многократно предопредиха, че това ще доведе до масово преминаване на големи болници и апетитните парцели земя около тях в ръцете на големи фармацевтични компании, т. е. на едрия бизнес. Обяснението е много просто: повечето от държавните и общински болници имат огромни задължения към доставчици на медикаменти, консумативи и апаратура. При обявена приватизация всички кредитори съвсем закономерно ще поискат да се осъществи замяна на дълг срещу собственост.

И винаги ще съществува съмнението, че ако стане, тази откровено лобистка промяна в закона ще се е случила под влиянието на могъщи финансови инструменти. Защото говорим за нещо, което не се продава за малко пари, нали?

Четвъртият горещ картоф в подноса с реформи на министър Москов е свързан със създаването на два здравни пакета – основен и допълнителен. Тук дяволът е в детайлите; детайлите ще се пишат с наредбите; прецаканите ще го усещат след време като пълзяща полиорганна недостатъчност на здравната система; богатите отново ще получават по-качествено и по-бързо здравно обслужване и лечение от средностатистическите българи…

Този аспект на реформата може и да е само капка от всичко, което обвива с мъгла нейната цялост, но тази капка също е в състояние да прелее чашата… Например чашата на търпението на ГЕРБ и лично на Борисов спрямо Москов; или чашата на търпението на съсловието; или чашата на търпението на онези българи с прекъснати здравни права, които не са знакови фигури от престъпния свят, та да са сигурни, че българската медицина ще направи всичко по силите си, за да ги върне към живота.

Според д-р Емил Райнов, днес депутат от БСП, 80% от народните представители вчера не са разбрали какво гласуват. По думите му хората ще осъзнаят за какво става въпрос следващата година, когато ще влязат в сила промените в закона. Тогава ще стане като със сметките за ток от февруари 2013 г., предупреди социалистът, визирайки протестите, които свалиха първото правителство на Бойко Борисов.

Прочее, вече има журналисти, които в прав текст и с видимо дълбока убеденост, наричат министъра – “Д-р Менгеле”.

Което, разбира се, е адски неправилно и неточно, макар и достатъчно обидно. Всъщност Москов е един от вече многото български министри на здравеопазването, които направиха така, че в системата да влизат десетократно повече средства, отколкото в началото на века, а качеството на лечението се понижи и все така сме най-болната нация в Европа.

Където, между другото, има голям глад за анестезиолози, какъвто е и д-р Петър Москов. Но може би не взимат на работа бивши министри…

(Снимки: Благовеста Цветкова, Фейсбук)

Свързани публикации

1 Comment

  1. Д-р Емил Райнов никога не е бил председател на БЛС. Чак толкова ниско не сме падали. Беше зам. министър на здравеопазването по врамето на другия идиот Гайдарски. Иначе анализът е добър, а д-р Менгеле е попадение.

Leave a Reply

Your email address will not be published.