Atos създаде най-ефективния суперкомпютър в света

На официална церемония във Франция, Тиери Бретон, председател и главен изпълнителен директор на международния технологичен гигант Atos, представи най-ефективния суперкомпютър в света Bull sequana. Това е първата високопродуктивна компютърна система от новото поколение „exascale”, която предлага хилядократно по-добра изчислителна мощ от съществуващите днес технологии. Тя ще достигне пълния си капацитет до 2020 г., когато ще изпълнява един трилион операции в секунда.

„Atos е единствената компания в Европа и една от четирите в света, която има познанията и опита, за да създаде суперкомпютър. Ние сме горди с това, че имаме възможност да осигурим конкурентно предимство на клиентите си чрез нашите иновативни технологии. Благодарение на Bull sequana и неговата невероятна изчислителна мощ, компаниите ще могат много по-бързо и ефективно да използват своите данни всеки ден”, коментира Тиери Бретон.

Bull sequana е създаден в завода на френската технологична компания в Анжер, Франция. Високопродуктивната компютърна система е 10 пъти по-енергийно ефективна и по-компактна в сравнение с други от същия клас. Суперкомпютърът се инсталира в момента във френската Комисия за алтернативни източници и атомна енергия (CEA). Той ще бъде обновяван през следващите години с най-новите технологии, които непрекъснато ще бъдат адаптирани към операционните системи.

Иновацията е специално проектирана според стандартите на индустрията за хардуер и софтуер. По този начин клиентите на Atos ще могат максимално да се възползват от своите инвестиции и да спестят допълнителни разходи. Суперкомпютрите днес имат особено голямо приложение в области като сигурност в реално време, персонализирана медицина, прецизно земеделие и метеорология. Повечето изчислителни мощности от този висок клас са насочени основно към големи изследователски центрове, но компактността и лесните за приложение интегрирани компоненти на Bull sequana, ще позволят той да бъде достъпен и за по-малки организации.

Днес иновативните високопродуктивни решения на Bull се използват за проучвания и иновации от голям брой институти и частни компании в света. Някои от тях са френските Valeo, Safran, Dassault-Aviation, Thalès, Météo-France, Grenoble, университетът Реймс, германските университети в Дрезден и Дюселдорф и Центърът за аеронавтика и симулации Cenearo в Белгия.

Суперкомпютрите на Bull имат възможност да обработват огромни количества информация, благодарение и на най-новата платформа Atos Codex. Интегрираната технология за цялостен анализ на големи данни включва предвиждащи изчисления и когнитивен анализ. Френският технологичен гигант Atos предлага решения за обработване на данни за цялата ИТ мрежа на своите клиенти. Именно за своите иновативни технологии, компанията е определена през 2015 г. от Gartner за Визионер в Магическия квадрант за бизнес аналитични услуги в света. Според данни на изследователската агенция „до 2017 г. организациите, които използват предвиждащи данни за бизнес дейността си ще увеличат своите печалби с 20%.”

На събитието присъства и френският министър на икономиката Емануел Макрон.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.