Атина пропусна второ плащане към МВФ, но върна малък дълг към Япония

Гърция отново не изплати на Международния валутен фонд задължения от 450 млн. евро, чийто падеж изтече снощи. Новината бе потвърдена от говорителя на МВФ Джери Райс.

На 30 юни Гърция пропусна първи падеж от 1,5 млрд. евро и стана първата индустриализирана страна, която започна да трупа неизплатени задължения към МВФ.
Поради това на Атина бе прекъснат достъпът до финансовите ресурси на МВФ и това ще остане така, докато не изплати просрочените си дългове, доближаващи рекордните за МВФ 2 млрд. евро.

Същевременно стана ясно, че Атина е платила емисии от „самурайски облигации“ на японски инвеститори в символичен жест, целящ да възстанови доверието в банковата система на страната. Японският банков гигант Mizuho съобщи, че Гърция е привела 20 милиарда йени (около 160 милиона долара) за покрие своя деноминиран дълг. Става въпрос за „самурайски“ облигации, емитирани от гръцкото правителство преди 20 години, с падеж днес.

До 20 юли Гърция трябва да изплати 3,5 млрд. евро на Европейската централна банка, която поддържа със спешни заеми живота на гръцките банки, отбелязва АФП. Според агенцията неизплащане на задълженията към ЕЦБ може да доведе до много по-тежки последици, отколкото просрочените дългове към МВФ, на който Гърция дължи общо около 22 млрд. евро, което е едва 7% от огромния външен дълг на страната.

В днешния си брой британският вестник The Telegraph съобщава за снощния протест пред парламента в Атина на гърци, недоволни от параметрите на постигнатите в Брюксел договорености между премиера Ципрас и лидерите на страните от еврозоната.
Протестиращите са на мнение, че управляващата лява коалиция се е отметнала от предизборните си обещания, както и от волята на народа, изразена на референдума по-миналата неделя, пише кореспондентът на вестника. На протеста са били изгорени знамена на управляващата партия СИРИЗА.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.